Landelijke sirene(test) in 2020 uitgeloeid

3 november 2016 Door redactie

De landelijke sirenes gaan in 2020 verdwijnen. De maandelijkse test van het alarmsysteem verdwijnt over vier jaar dus ook. Er komen andere manieren om u in het geval van een calamiteit te waarschuwen.

Iedere eerste maandag van de maand horen medewerkers om 12.00 uur overal in het land de sirenes een minuutje loeien. Als test, om te kijken of de ruim 4.200 apparaten van het zogenoemde Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS) nog goed werken. Na de geijkte opmerkingen ‘Ze werken nog!’ en ‘Goh, is er alweer een maand voorbij?’ gaat iedereen weer aan het werk. De alarmpalen worden in 2020 ontmanteld.

Wat te doen bij een calamiteit?

In plaats daarvan gaat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie een breder palet aan alarmsystemen inzetten om u bij een ramp te waarschuwen. Denk ook aan digitale kanalen als social media en NL-Alert. Volgens de minister kunnen meer communicatiemogelijkheden mensen gerichter bereiken. U weet dan niet alleen dát er iets ernstigs aan de hand is, maar ook wat u op dat moment het beste kunt doen. Bijvoorbeeld wel of niet het kantoorpand ontruimen (tool).

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

  • Wat is een draaiboek?

    Ik ben binnen mijn organisatie aangewezen om evenementen te organiseren. Het gaat vaak om kleinschalige evenementen. Ik lees op internet regelmatig iets over dat het...

  • Wanneer gaat het kraamverlof precies in?

    Ik lees dat een medewerker vóór de bevalling calamiteitenverlof mag opnemen en voor het kraamverlof twee dagen, maar wanneer gaat het kraamverlof precies...

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Calamiteiten?

Emma Bevers

Advocaat arbeidsrecht

Vasteland Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar