Verbod op inhoudingen definitief per 2017

9 november 2016 Door redactie

Werkgevers mogen per 2017 geen inhoudingen meer doen op het minimumloon. Die bepaling uit de Wet aanpak schijnconstructies treedt per 1 januari in werking. De uitzonderingen op deze regel gelden ook per die datum.

Het verbod op inhoudingen op en verrekeningen met het wettelijk minimumloon werd eerder al uitgesteld naar 1 januari 2017, omdat veel werkgevers bang waren dat hun werknemers in de problemen zouden komen als hun huisvestingskosten en zorgverzekeringspremie niet rechtstreeks voor hen betaald zouden worden. Daarom zijn er – naast verplichte inhoudingen zoals de loonbelasting/premie volksverzekeringen en de pensioenpremie – twee uitzonderingen geformuleerd: voor het rechtstreeks betalen van huisvestingskosten en het rechtstreeks betalen van de zorgverzekeringspremie. Door die uitzonderingen kan het verbod op inhoudingen – na de andere maatregelen uit de Wet aanpak schijnconstructies (e-learning) – in werking treden.

Uitzondering op de uitzondering voor arbeidsbeperkten

Voor werknemers zonder arbeidsbeperkingen mogen de voorschotten voor gas, water en licht alleen betaald worden als die inbegrepen zijn bij de huurprijs van de woning. Werkgevers moeten voor die werknemers bovendien rekening houden met een maximumbedrag voor de zorgverzekeringspremie en een maximumpercentage voor de huisvestingskosten.
Voor werknemers met een arbeidsbeperking geldt een extra uitzondering: werkgevers mogen voor hen niet alleen de zorgverzekeringspremie en huur, maar ook de kosten van gas, water en elektriciteit die buiten de huurovereenkomst vallen en de gemeentelijke belastingen rechtstreeks betalen. Daarbij hoeven ze bovendien geen rekening te houden met een maximumbedrag of maximumpercentage.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Wet aanpak schijnconstructies
    • Videocollege 12 minuten

    De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) is ingevoerd met als doel om vormen van uitbuiting van, onderbetaling van en illegaal werk door werknemers tegen te gaan. Zo is er sprake van...

  • Verbod op inhoudingen en verrekeningen
    • Videocollege 6 minuten

    Per 1 januari 2017 geldt het verbod op inhoudingen op en verrekeningen met het minimumloon, dat onderdeel is vanwege de Wet aanpak schijnconstructies (WAS). Vanaf deze datum is het...

Heeft u een vraag over Wet aanpak schijnconstructies (WAS)?

Jo Weerts

Trainer en presentator

JWinfotainment
Adviseur is nu beschikbaar