Adviseur over: studiekosten en transitievergoeding

23 november 2016 Door redactie

Volgt een werknemer een door de werkgever betaalde training, dan kunnen de kosten hiervoor soms worden afgetrokken van de transitievergoeding. De werkgever kan hierover afspraken maken in een studieovereenkomst. Maar de werkgever heeft geen totale vrijheid. Voor het verrekenen van studiekosten met de transitievergoeding gelden een aantal voorwaarden.

Onder welke voorwaarden een werkgever bepaalde kosten mag verrekenen met de transitievergoeding (tools), is vastgelegd in het Besluit voorwaarden in mindering brengen kosten op transitievergoeding en uitgelegd in de bijbehorende toelichting (Stb. 2015, 171). Samenvattend is slechts verrekening toegestaan van:

 • transitiekosten. Dit zijn kosten van maatregelen die verband houden met het eindigen of niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst en gericht zijn op voorkoming/bekorting van werkloosheid, zoals outplacementkosten; en
 • inzetbaarheidskosten. Dit zijn kosten die verband houden met de bevordering van de bredere inzetbaarheid van de werknemer buiten de organisatie van de werkgever, zoals kosten voor een cursus coaching voor een accountant, die in zijn functie geen coachingsvaardigheden nodig heeft.

Opleidingskosten die zijn gemaakt om de kennis en vaardigheden te vergroten die een werknemer nodig heeft voor zijn eigen functie of een andere functie binnen de organisatie van de werkgever, mogen niet op de transitievergoeding in mindering worden gebracht.

Kosten voor bredere inzetbaarheid werknemer en transitievergoeding

Voor zover het gaat om kosten die worden gemaakt om de werknemer breder inzetbaar te maken, geldt nog dat deze kosten uitsluitend met de transitievergoeding mogen worden verrekend als bijvoorbeeld:

 • de kosten in redelijke verhouding staan tot het doel;
 • de kosten schriftelijk en gespecificeerd aan de werknemer zijn medegedeeld; en
 • de werknemer van tevoren schriftelijk met de verrekening heeft ingestemd.

In deze editie van 'Adviseur over' staat een vraag uit de adviesdesk centraal, waarvan het antwoord is beoordeeld met vijf van de vijf sterren. Heeft u een vraag over hetzelfde onderwerp, dan kunt u die stellen aan de adviseur hieronder. 

Adviseur Emma Bevers

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • WWZ deel 5: Transitievergoeding
  • Videocollege 10 minuten

  In deze korte cursus wordt er dieper ingegaan op de transitievergoeding. Nu de WWZ is ingegaan, zijn er een aantal zaken rond het ontslag en de ontslagvergoeding veranderd. Deze cursus...

 • Uitdiensttreding van werknemers
  • Videocollege 7 minuten

  In de cursus Uitdiensttreding van werknemers staan de financiële en fiscale kant van het einde van een dienstverband centraal. Er komt namelijk meer kijken bij een eindafrekening...

 • Ontslag op staande voet: wat nu?
  • Videocollege 12 minuten

  Hoewel u natuurlijk hoopt dat het nooit gebeurt, kan er in uw organisatie iets vervelends voorvallen. En voor u het weet roept een werknemer in hevige gemoedstoestand ‘dat hij...

[MB_prinsjesdag]

Heeft u een vraag over Transitievergoeding?

Ruud de Leede

Docent, Register Casemanager, Mediator

CS Opleidingen
Adviseur is nu beschikbaar