Financiële klantgegevens opengesteld per 2018

5 december 2016 Door redactie

Vanaf 13 januari 2018 moeten Europese banken andere dienstverleners toegang geven tot de financiële gegevens van hun klanten. Bovendien mogen ze daarvoor niets rekenen. Deze maatregel moet de innovatie van betaaldiensten mogelijk maken en de concurrentie vergroten.

In 2018 wordt de Revised Payment Services Directive (PSD2) van kracht. Hierdoor kunnen andere dienstverleners toegang krijgen tot de betalingsgegevens van bankklanten. De bedoeling is dat deze dienstverleners hierdoor nieuwe producten kunnen ontwikkelen, wat de concurrentie (tool) op de financiële markt moet vergroten en de innovatie (tool) ten goede moet komen. De Betaalvereniging noemt zelf in haar persbericht als voorbeeld een hypotheekverstrekker die na het bestuderen van de betaalgegevens een hypotheek op maat kan aanbieden, of een accountantskantoor dat klanten kan bedienen met een overzicht van inkomsten en uitgaven.

Vergunning bij Nederlandsche Bank

Klanten moeten de bank uitdrukkelijk toestemming geven voordat hun gegevens aan derde partijen verstrekt worden. Partijen die inzicht willen in de betaalgegevens, zullen in Nederland een vergunning moeten aanvragen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank. Vervolgens moet de dienstverlener klanten vooraf laten weten hoe en waarvoor ze de gegevens gaan gebruiken. Banken mogen de dienstverleners geen kosten in rekening brengen voor het gebruik van de betalingsgegevens.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

  • Hoe maakt u een goede vragenlijst?

    Een goede vragenlijst is de basis voor goed marktonderzoek. Wilt u een geschikte vragenlijst opstellen, dan is een goede voorbereiding van groot belang. Begin vooral...

Heeft u een vraag over Big Data?

Richard van Berkel

Directeur en adviseur

LVB Networks
Adviseur is nu beschikbaar