Rekeninginformatie en beslag nu eenvoudiger

18 januari 2017 | Door redactie

Er is een nieuwe Europese verordening in werking getreden die de regels voor het leggen van conservatoir beslag op bankrekeningen binnen de Europese Unie (EU) wijzigt. Daarnaast veranderen ook de regels voor het opvragen van rekeninginformatie. Voeg deze nieuwe procedures toe aan het incassobeleid van uw organisatie.

De eerste stap die uw organisatie moet zetten om een conservatoir (bewarend) beslag te leggen op een bankrekening (tool) in de EU is het invullen van een vastgesteld formulier (pdf), dat als bijlage bij de verordening is opgenomen. Daarnaast is in het nieuwe formulier aangegeven dat uw organisatie bewijsstukken moet meesturen. Verder moet uw organisatie het IBAN of BIC-nummer (tools) of de naam en het adres van de bank vermelden in het verzoek voor het opvragen van aanvullende rekeninginformatie.

Aanvullende rekeninginformatie niet altijd mogelijk

Het verzoek om aanvullende rekeninginformatie is in de praktijk vaak niet bruikbaar, vanwege de eis dat de schuldeiser al een executoriale titel moet hebben. Het is daarom niet te verwachten dat de schuldeiser vaak om rekeninginformatie zal vragen bij het verzoek om een beslagbevel. De Uitvoeringswet verordening Europees bevel tot conservatoir beslag op bankrekeningen bevat de uitvoeringsregels bij de nieuwe Europese verordening. Als er geen rechterlijke beslissing is verkregen in de bodemzaak waar uw vordering bij hoort, beslist de rechter uiterlijk op de tiende werkdag nadat uw verzoek is ingediend of uw organisatie het conservatoir beslag op de bankrekening mag leggen.

Rendement.nl biedt de tool Standaardformulier bankbeslag en rekeninginformatie aan. In deze checklist vindt u terug hoe u het standaardformulier, waarmee bankbeslag kan worden aangevraagd, goed in kunt vullen.