BTW op consumptiemunten moet feest blijven

23 februari 2017 Door redactie

Bij de verkoop van eten en drank in de horeca wordt vaak met consumptiemunten gewerkt. Vooral bij feesten zoals carnaval is dit het middel om een (alcoholisch) drankje en eten te verkrijgen. Voor de BTW moet de organisatie in ieder geval wel een splitsing aanbrengen tussen de alcoholische (21%) en niet-alcoholische drank (6%).

Bij de verkoop van consumptiemunten komt nog geen BTW om de hoek kijken. De organisatie weet immers op dat moment nog niet waar de munten aan besteed gaan worden. Pas als de munten uitgegeven worden, kan de organisatie een BTW-tarief (tool) aan de actie koppelen. Gaat het om eten en drank zonder alcohol (hieronder valt ook bier met 0,5% alcohol of minder en andere dranken met 1,2% alcohol of minder), dan bedraagt het BTW-tarief 6%. Voor alcoholische dranken geldt een tarief van 21%.

Bonbons met alcohol onder 6%-tarief

Onder het 6%-tarief vallen ook nog:

 • eetwaren die alcohol bevatten, zoals bonbons;
 • alcoholhoudende essences die bestemd zijn voor de bereiding van eten en drinken die onder het 6%-tarief vallen.

Proefabonnement Fiscaal Rendement

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

 • BTW berekenen bij betalingskorting?

  Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

 • Hoe BTW bij omzetbonus verwerken?

  In het eerste kwartaal van dit jaar wil ik één van mijn trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Kunt u mij aangeven hoe het zit met de BTW over deze...

 • Hoe zit dat met de commissaris?

  In onze onderneming, een bv, is een commissaris aangesteld die toezicht gaat houden op het bestuur. Moet onze onderneming hem in de loonadministratie opnemen of kan de...

Heeft u een vraag over Aangifte BTW?

Willem van Kasteren

Belastingadviseur

WVK Belastingadvies
Adviseur is nu beschikbaar