Niet te snel uitgaan van ondeelbare prestatie

6 maart 2017 Door redactie

Bij de beoordeling welk BTW-tarief gekoppeld moet worden aan welke prestatie, moet een organisatie niet te snel concluderen dat er sprake is van een ondeelbare prestatie waarvoor het lage BTW-tarief geldt. Dit heeft rechtbank Gelderland onlangs aangegeven.

De hoofdregel voor de bepaling van het BTW-tarief (tool) bij verschillende prestaties is dat deze in principe als zelfstandige prestaties moeten worden beschouwd. Alleen als deze zodanig nauw met elkaar verbonden zijn, zijn ze als één ondeelbare, samengestelde prestatie voor de BTW aan te merken. In de zaak die speelde voor rechtbank Gelderland ging het om een organisatie die obstacle runs organiseerde. Deelnemers kregen bij inschrijving een T-shirt en na afloop van de run een drankje. De organisatie vond dat het T-shirt en het drankje behoorden tot de hoofddienst: het deelnemen aan een sportevenement. Hiervoor gold dus het lage tarief.

Zelfstandig een nuttige functie hebben

De Belastingdienst en ook de rechter vonden echter dat het T-shirt en het drankje niet nodig waren voor het organiseren van de runs. Zij waren een doel op zich omdat zij zelfstandig een nuttige functie hadden, los van het deelnemen aan het evenement. Er was dus geen sprake van één dienst (tool) belast tegen het lage tarief.
Rechtbank Gelderland, 28 februari 2017, ECLI (verkort): 945

Proefabonnement Fiscaal Rendement

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • BTW berekenen bij betalingskorting?

    Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

  • Hoe BTW bij omzetbonus verwerken?

    In het eerste kwartaal van dit jaar wil ik één van mijn trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Kunt u mij aangeven hoe het zit met de BTW over deze...

  • Hoe zit dat met de commissaris?

    In onze onderneming, een bv, is een commissaris aangesteld die toezicht gaat houden op het bestuur. Moet onze onderneming hem in de loonadministratie opnemen of kan de...

Heeft u een vraag over Aangifte BTW?

Willem van Kasteren

Belastingadviseur

WVK Belastingadvies
Adviseur is nu beschikbaar