Meisje met syndroom van Down in HEMA-folder

20 maart 2017 Door redactie

Warenhuis HEMA heeft voor de reclamefolder een bijzonder ‘model’ gebruikt, namelijk een meisje met het syndroom van Down. Een woordvoerder van de HEMA stelt dat de winkelketen hiermee wil uitstralen dat ze supernormaal zijn.

Winkelketen HEMA heeft voor de lentefolder een 6-jarig meisje met het syndroom van Down als model gebruikt. HEMA wil hiermee in haar reclame (tool) uitstralen dat het ‘supernormaal’ is. Het mikt op de gemiddelde Nederlander, en daar horen ook mensen met het syndroom van Down bij. Hoewel HEMA wereldwijd niet de eerste is met zo’n initiatief, is het in Nederland nog niet eerder voorgekomen. Wel nam de Bijenkorf in 2014 het initiatief om een gehandicapt model te gebruiken bij een fotoshoot voor de app. Dat heeft weinig navolging gekregen, hoewel gehandicapten net zo goed een plaatsje in reclamefolders verdienen als alle anderen. Het kost echter tijd; ook modellen met een maatje meer worden maar zelden in reclamefolders getoond.

Al eerder gehandicapte als model

Wereldwijd kozen de merken Zara en Target al eens eerder voor een gehandicapte als model. Zara selecteerde in 2014 een voormalig marinier die een been kwijt was geraakt bij een actie in Afghanistan. In 2015 liet Target een meisje op krukken poseren in de folder. Op 21 maart is het Werelddownsyndroomdag, maar dat lijkt geen rol te hebben gespeeld bij de keuze van HEMA.

Bijlagen bij dit bericht

Proefabonnement Marketing Rendement

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • Wat is themareclame?

    Themareclame is reclame die gebaseerd is op een bepaald onderwerp dat elke keer weer herhaald wordt. Bij dit soort reclame wordt geen prijs of korting genoemd. Themareclame...

  • Welke soorten reclame zijn er?

    Er zijn verschillende soorten reclame, zoals: themareclame; actiereclame; introductiereclame; collectieve reclame; joint promotion; ideële reclame; in-scriptsponsoring; onbaatzuchtige...

Heeft u een vraag over Reclame?

Richard van Berkel

Directeur en adviseur

LVB Networks
Adviseur is nu beschikbaar