In veel beroepsgroepen vaak of altijd werkdruk

5 april 2017 Door redactie

In diverse beroepsgroepen is de werkdruk erg hoog, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Werkgevers zijn verplicht om ongezonde werkdruk tegen te gaan. De OR moet de werkgever erop te wijzen als hij onvoldoende maatregelen neemt.

Het CBS heeft onderzoek gedaan naar de ervaren werkdruk in de grootste beroepsgroepen in 2015 (groepen met minimaal 50.000 werknemers). Hieruit blijkt dat de werkdruk gemiddeld het hoogst was voor koks, artsen, juristen, managers zakelijke en administratieve dienstverlening en leerkrachten van het basisonderwijs (docenten van het voortgezet of hoger onderwijs vallen niet in de grootste beroepsgroepen). Sowieso kampten veel werknemers met een hoge werkdruk. Een groot gedeelte gaf aan vaak of altijd werkdruk te ervaren.

Hoge werkdruk kan gezondheid schaden

De aard van de werkdruk kan verschillen. Zo gaven onder meer juristen en managers aan dat zij heel veel werk moesten doen, terwijl koks benoemden dat zij heel snel moesten werken. En waar het werk voor de één emotioneel zwaar was, had de ander te maken met veel beeldschermwerk (tool). In alle beroepen wordt soms werkdruk ervaren. Enige werkdruk kan geen kwaad, maar als het resulteert in (langdurige) werkstress, liggen gezondheidsrisico’s en ziekteverzuim (tools) op de loer.

Wet verplicht beleid tegen werkdruk

Een werkgever moet voor een gezonde werkomgeving zorgen en psychosociale arbeidsbelasting (PSA) – waar werkdruk onder valt – aanpakken. De OR behoort de werkgever hierop te wijzen als hij onvoldoende maatregelen neemt (en dat wil nog weleens voorkomen). In artikel 28 van de WOR is bepaald dat een OR de taak heeft om de naleving van de regels voor de arbeidsomstandigheden in de gaten te houden. De OR doet er ook goed aan om actief bij de achterban te peilen of hij last heeft van een te hoge werkdruk. Hiervoor zijn een aantal online tools te gebruiken.

Proefabonnement OR Rendement

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
    • Videocollege 12 minuten

    PSA is beroepsziekte nummer één: een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Het is daarom belangrijk dat...

  • Beroepsziekten
    • Videocollege 10 minuten

    Bij beroepsziekten bestaat er een duidelijk verband tussen een ziekte of aandoening en het werk of de arbeidsomstandigheden. Tijdens deze cursus leert u meer over de belangrijkste...

Heeft u een vraag over Werkdruk?

Antoine van Eijck

Risicodeskundige

Interpolis
Adviseur is nu beschikbaar