Franchisecode wettelijk verplicht

18 april 2017 Door redactie

De Nederlandse Franchise Code wordt wettelijk verplicht gesteld. Daarmee wil het ministerie van Economische Zaken de verhouding tussen franchisegevers en franchisenemers evenwichtiger maken.

Nederland telt zo’n 750 franchiseformules met circa 30.000 vestigingen door het hele land. Bij die ondernemingen werken pakweg 290.000 mensen.
De laatste jaren is er geregeld onenigheid geweest tussen franchisegevers en franchisenemers. In de meeste gevallen ging dat over een voorgespiegelde omzet (tool) die niet bleek te kloppen. Onlangs oordeelde de Hoge Raad nog dat een franchisegever die zelf een omzetprognose opstelt hier ook eerder aansprakelijk voor is. De benadeelde franchisenemer zou dan dus eerder gemiste omzet kunnen claimen.

Franchisecode maar mondjesmaat toegepast

In 2016 hebben vertegenwoordigers van franchisegevers en franchisenemers de Nederlandse Franchise Code (pdf) opgesteld. Daarin is onder meer vastgelegd dat de franchisegever niet meer zekerheden mag vragen van de franchisenemer ‘dan in redelijkheid noodzakelijk is’. En de code schrijft voor welke informatie een franchisegever moet overhandigen aan ondernemers die als franchisenemer willen starten.
Maar deze code wordt nog maar mondjesmaat toegepast in contracten. Economische Zaken vindt het daarom tijd dat de toepassing niet meer vrijwillig is. Als de code wettelijk verplicht wordt gesteld, leidt dat tot duidelijkere spelregels, minder conflicten en uiteindelijk tot meer omzet voor de hele branche, aldus demissionair minister Kamp van Economische Zaken. Voor het wetsvoorstel dat de wettelijke verankering regelt, is een internetconsultatie gestart, die loopt tot 25 mei 2017.

Franchisegevers vinden het te vroeg voor wet

De vereniging van franchisegevers NFV is alvast niet enthousiast over de wettelijke verplichting. Volgens de organisatie heeft de franchisecode geen breed draagvlak in de branche en is het dus te vroeg om de code in wetgeving te gieten. Bovendien wordt het daardoor duurder om een franchiseformule te voeren en dat bemoeilijkt dus verdere groei.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Algemene voorwaarden
  • Videocollege 31 minuten

  Bij elke overeenkomst hoort een bijlage met algemene voorwaarden. Deze voorwaarden worden ook wel de 'kleine lettertjes' genoemd. Omdat u algemene voorwaarden bij elke overeenkomst...

 • Arbeidsovereenkomst
  • Videocollege 28 minuten

  Wilt u personeel aannemen, dan moet er een arbeidsovereenkomst worden opgesteld. Zo'n overeenkomst kan zo uitgebreid worden als u zelf wilt. U en ook uw toekomstige werknemer(s) hebben...

 • Werken met overeenkomsten
  • Videocollege 33 minuten

  Wie een overeenkomst sluit, weet dat hij zich eraan moet houden. Dat mag zo zijn, maar niet iedereen weet wat dat in de praktijk kan betekenen. Het is daarom goed dat u uzelf op de...

Heeft u een vraag over Overeenkomsten?

Emma Bevers

Advocaat arbeidsrecht

Vasteland Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar