Secretaressedag 2017 nog reden tot feest?

20 april 2017 Door redactie

20 april 2017 is het Secretaressedag. Het is gebruikelijk dat managers hun secretaresses even in het zonnetje zetten voor hun inzet, bijvoorbeeld met een bloemetje of een cadeaubon. Maar valt er anno 2017 nog wel iets te vieren op Secretaressedag?

Het is niet fijn om een zwarte deken over een in principe heuglijke dag te moeten werpen, maar recente cijfers van UWV geven weinig keus: van de 62.000 secretaressefuncties die Nederland in 2013 telde, zijn er in 2016 nog 51.000 over. De daling is vooral te zien bij de beroepsgroep ‘afdelingssecretaresses’, ‘administratief medewerkers op het secretariaat’ en ‘notulisten’. Dit omdat hun – vaak repetitieve – werkzaamheden deels overgenomen worden door slimme softwareprogramma’s en robots. Volgens UWV zullen de cijfers nog verder dalen naarmate de robotisering doorzet.

Takenpakket secretaresse breidt zich uit

Maar het is niet alleen maar kommer en kwel op Secretaressedag. Zo is er wel steeds meer vraag naar directiesecretaresses en officemanagers die proactief meedenken, assertief zijn en als sparringpartner kunnen dienen voor hun leidinggevende. Hun takenpakket kan bijvoorbeeld ook zaken als social media, communicatie en marketing bevatten. Blijven ontwikkelen (tool) en doorleren is dus het devies voor een toekomst als secretaresse. Er zo schijnt op Secretaressedag 2017 toch weer de zon.

Bijlagen bij dit bericht

Proefabonnement Office Rendement

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen