CvdM: sluikreclame in vlogs aan banden

21 april 2017 Door redactie

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) maakt zich zorgen over sluikreclame in vlogs. Zeker voor de jonge consument is de grens tussen betaalde en onbetaalde content niet altijd even duidelijk. Het CvdM wil deze makkelijk beïnvloedbare doelgroep beter beschermen.

Het CvdM hield onlangs 100 videofragmenten van Nederlandse vloggers tegen het licht. In 90 van deze vlogs werden producten of merken getoond, en in driekwart van deze filmpjes was onduidelijk of de vlogger in kwestie een vergoeding kreeg voor het noemen van een product of merk. Denk aan een afsluitende mededeling als ‘Bedankt voor dit product, organisatie X!’. Het woord ‘sluikreclame (tool)’ doemt dan al gauw op en het CvdM wil hier graag tegen optreden. Dit is in principe al geregeld in de Reclamecode, maar de CvdM wil er nu nog meer achteraan zitten.

Regelgeving promotionele activiteiten vlogs voor EU

Vooralsnog kan het commissariaat geen boetes uitdelen aan vloggers, omdat de relatief nieuwe regelgeving voor videokanalen als YouTube beperkt is. Op Europees niveau werkt het ERGA (een samenwerkingsverband van toezichthouders op media) aan regelgeving die voor de hele EU moet gaan gelden. Tot die tijd zoekt het CvdM vooral samen met vloggers naar oplossingen. Bijvoorbeeld door (jonge) kijkers erop te wijzen dat veel vlogs promotionele activiteiten bevatten of door sponsorende organisaties in vlogs hun bedrijfslogo te laten tonen.

Proefabonnement Marketing Rendement

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • Wat is themareclame?

    Themareclame is reclame die gebaseerd is op een bepaald onderwerp dat elke keer weer herhaald wordt. Bij dit soort reclame wordt geen prijs of korting genoemd. Themareclame...

  • Welke soorten reclame zijn er?

    Er zijn verschillende soorten reclame, zoals: themareclame; actiereclame; introductiereclame; collectieve reclame; joint promotion; ideële reclame; in-scriptsponsoring; onbaatzuchtige...

Heeft u een vraag over Reclame?

Richard van Berkel

Directeur en adviseur

LVB Networks
Adviseur is nu beschikbaar