Thema Wet op het financieel toezicht

Naar themapagina

Webwinkel worstelt met kredietlimiet

1 mei 2017 Door redactie

Sinds eind 2016 moet het Bureau Krediet Registratie (BKR) wettelijk een lagere grens hanteren als kredietlimiet. Het bedrag dat geldt als krediet ging van € 500 naar € 250. Consumenten die bijvoorbeeld iets van € 255 op afbetaling kopen, moeten aangemeld worden bij het BKR.

Partijen die consumenten iets verkopen op afbetaling of met betaling achteraf, verlenen de klant in feite krediet. Dit moest altijd al aangemeld worden bij het BKR, maar sinds december 2016 is door een aanpassing in de Wet op het financieel toezicht het grensbedrag verlaagd van € 500 naar € 250. Hierdoor worden vooral webwinkeliers gedwongen na te denken over hun opstelling bij betalingen. Ze hebben bijvoorbeeld de verplichting om een optie te hanteren waarbij de klant achteraf kan betalen. Daar kunnen ze aan tegemoetkomen door betalingen met een creditcard of onder rembours aan te bieden. Als ze de optie bieden om gespreid te betalen (tool), zal dit ertoe leiden dat ze klanten eerder bij het BKR moeten aanmelden. Vanaf 1 mei 2017 geldt dat ook voor telefoons op afbetaling. Bij het verlenen van krediet moeten winkeliers aan hun commercials ook verplicht de zin ‘Geld lenen kost geld’ toevoegen.

Onjuiste registraties aanpassen

Door de verlaagde kredietlimiet zijn er meer klanten waar webwinkels een BKR-registratie voor moeten regelen. Ze moeten dan zelf investeren in een goed risicomanagement-systeem (tools), of in zee gaan met een partij die winkeliers het hele ‘achterafbetalen-traject’ uit handen neemt. Ook zullen winkels meer werk moeten gaan maken van het aanpassen van BKR-registraties als deze onterecht of onjuist waren.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Heeft u een vraag over Wet op het financieel toezicht?

Hans van der Ven

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar