Adviesrecht OR: het uitbrengen van advies

12 april 2023 | Door redactie

Uiterlijk na het ontvangen van de adviesaanvraag gaat de ondernemingsraad (OR) in overleg met de achterban en bestuurder. De OR is niet verplicht om advies uit te brengen, maar het is wel verstandig om dit te doen. Hoe dat advies eruit moet zien en of de OR het advies mondeling of schriftelijk geeft, schrijft de WOR niet voor.

In artikel 25 WOR, het adviesrecht van de OR, staan allerlei bepalingen waaraan de bestuurder bij een adviesaanvraag moet voldoen. Zo moet hij de adviesaanvraag schriftelijk, tijdig en voorzien van een goede onderbouwing (beweegredenen, verwachte gevolgen voor personeel en maatregelen om deze te beperken) indienen bij de OR. Ook moet hij zijn voorgenomen besluit inhoudelijk met de OR bespreken. Hoe de OR vervolgens zijn advies formuleert, staat niet in de wet. Voor de OR zijn er echter wel een paar belangrijke aandachtspunten bij het uitbrengen van advies.

Heldere formulering voorkomt verwarring

Om misverstanden te voorkomen, doet de OR er goed aan om zijn advies helder en bondig te formuleren (tool). Het advies moet zo duidelijk zijn, dat de bestuurder niet in het midden kan laten of hij het nu wel of niet heeft opgevolgd. Een ‘Ja, mits…’, gevolgd door een stuk of zes voorwaarden, is verwarrend. Want wat gebeurt er als de bestuurder vijf van die zes voorwaarden opvolgt en de zesde aan zijn laars lapt? Of als deze voorwaarden niet als concrete voorwaarden zijn geformuleerd? Kan de bestuurder dan stellen dat zijn definitieve besluit in overeenstemming is met het advies van de OR? De bestuurder moet het de OR gemotiveerd laten weten als hij het OR-advies niet of niet geheel opvolgt. Ook is dit bepalend voor de eventuele beroepsmogelijkheden van de OR (artikel 26 WOR). Het is dus cruciaal dat het advies van de OR zo geformuleerd is, dat er geen discussie kan ontstaan over de vraag of de bestuurder het OR-advies wel of niet heeft opgevolgd.

Een puntsgewijze opsomming schept duidelijkheid

Met een puntsgewijze opsomming voorzien van overtuigende argumenten voor elk (deel)advies maakt de OR zijn advies overzichtelijk voor de bestuurder. De bestuurder kan dan op elk van deze punten ingaan of ze puntsgewijs overnemen in zijn uiteindelijke besluit. Eventuele toezeggingen die de bestuurder eerder, bijvoorbeeld tijdens het overleg over zijn voorgenomen besluit, aan de OR heeft gedaan, kan de raad opnemen in zijn advies, met een verwijzing naar het verslag van de betreffende vergadering. Bovendien kan de OR in het advies aangeven dat hij evaluatiemomenten (tool) wil inbouwen, zodat de bestuurder en de OR, en eventuele andere betrokken partijen, de voortgang tussentijds kunnen bespreken en indien nodig in goed overleg bijstellen.

Meer lezen over het uitbrengen van advies? Zie ook Adviesrecht OR & ...:
basisregels voor adviesrecht
het klassieke advies
het advies in fasen
advies per ondernemingsovereenkomst
na het advies

Of bekijk de toolbox Stroomlijn het adviesrecht van de OR voor meer informatie over het uitbrengen van advies.