Keuze tussen hamburger of koning valt slecht

29 mei 2017 Door redactie

In België is commotie ontstaan rond een reclamecampagne van Burger King. De hamburgergigant gebruikt de beeltenis van koning Filip zonder diens toestemming bij een ludiek bedoelde actie. Het is de vraag of dit door de beugel kan.

De hamburgerketen Burger King opent in juni zijn allereerste filiaal in België. Een mooie aanleiding voor een ludiek bedoelde actie. Op een speciale website kunnen Belgen kiezen tussen Burger King en de echte Belgische koning, Filip. Hiervoor is geen toestemming gevraagd aan het Belgische koninklijk huis. Dat stelt nu dat die toestemming er ook niet gekomen zou zijn, omdat het om commerciële belangen gaat. Het Koninklijk Paleis gaat over deze auteursrechtenkwestie (tool) contact opnemen met het hoofdkantoor van de fastfoodketen. In Nederland zou de RVD (Rijksvoorlichtingsdienst) mogelijk hetzelfde gedaan hebben, maar niet per se met succes. Toestemming is belangrijk, maar er geldt ook vooral dat het publiek niet het idee moet krijgen dat de bekende persoon eraan heeft meegewerkt. 

Commercial bedoeld als grap

Als het overduidelijk is dat iemand niet heeft meegewerkt en dat een commercial gemaakt is als grap, parodie of leuk bedoelde inhaker (tool), dan hoeft een rechter niet per definitie de bekende persoon gelijk geven. Drogisterij Kruidvat haalde een paar jaar geleden zo’n grap uit rond de troonsafstand van Beatrix (zie afbeelding) en daar is nooit tegen opgetreden. De belangrijkste vraag bij Burger King versus Filip is dus of het commerciële gehalte zwaarder telt dan het ‘grapgehalte’.

Inhaker Kruidvat troonsafstand Beatrix - Bron hortis.nl

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

  • Waar is de jongere vrijwilliger?

    Onze vereniging krijgt vooral hulp van oudere vrijwilligers, terwijl we ook veel jonge leden hebben. Graag betrekken we deze groep hierin meer, maar hoe bereiken we hen?

  • Hoe kom ik aan AdWords-sterren?

    Bij sommige AdWords-advertenties zie ik sterren staan. Die staan voor de goede beoordeling van klanten. Ik zou ook graag klantbeoordelingen in mijn advertentie willen....

  • Wel of niet de concurrent aanvallen?

    Wij zijn in het afgelopen jaar veel klanten verloren aan één concurrent in het bijzonder. Nu ligt er een plan om ons product met dat van de concurrent te...

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Inhaken?

Richard van Berkel

Directeur en adviseur

LVB Networks
Adviseur is nu beschikbaar