KvK legt verschil facturen kasstelsel en factuurstelsel uit

7 juni 2017 Door redactie

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft onlangs het Geldboek voor Ondernemers bijgewerkt. Aan deze bijgewerkte versie is een extra onderdeel over facturen toegevoegd. Hier was in de praktijk veel vraag naar. De KvK gaat in dit nieuwe onderdeel onder andere in op het verschil tussen het kasstelsel en het factuurstelsel.

Organisaties waarvan het klantenbestand voor meer dan 90% uit particulieren bestaat, moeten het kasstelsel (tool) volgen. In dit geval moeten de facturen (met BTW) uitsluitend worden uitgereikt aan zakelijke klanten. Dit zijn onder andere BTW-ondernemers en rechtspersonen. Uitreiking van facturen aan particuliere klanten is voor deze groep organisaties niet verplicht. Aftrek van voorbelasting wordt in dit geval in de aangifte BTW opgenomen op basis van de factuurdatum uit de ontvangen factuur. Het kasstelsel geldt dus niet voor de aftrek van voorbelasting.

Download gratis het Geldboek voor Ondernemers

Het factuurstelsel wordt toegepast door vrijwel alle organisaties, tenzij organisaties verplicht of vrijwillig gebruikmaken van het kasstelsel. Aftrek van voorbelasting wordt in dit geval in de BTW aangifte (tool) opgenomen op basis van de factuurdatum op de ontvangen factuur. De factuur moet in dit geval uiterlijk op de vijftiende dag van de maand na de levering worden uitgereikt aan de klant. Het Geldboek van Ondernemers is gratis te downloaden. De poster Factuurvereisten voor de BTW (tool) geeft een overzicht van alle factuurvereisten voor de BTW. 

Bijlagen bij dit bericht

Proefabonnement FA Rendement

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Factureren met BTW-berekening
    • Videocollege 24 minuten

    Bij eigentijds ondernemen zijn facturen nauwelijks meer weg te denken. Een goede factuur moet aan bepaalde eisen voldoen. Wat zijn die eisen? Waarom komt het hier op zorgvuldigheid...

  • Aandachtspunten voor de BTW-aangifte
    • Videocollege 12 minuten

    Als u ondernemer voor de BTW bent, moet u in de meeste gevallen periodiek aangifte doen. De meeste BTW-ondernemers moeten per kwartaal hun aangiften indienen. Het is van groot belang...

Heeft u een vraag over Facturen?

Hans Broekhuis

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar