56 praktische tools bij uitdiensttreding werknemer

12 juli 2017 Door redactie

Werknemers komen en gaan en voor de werkgever is het zaak om de personeelsadministratie steeds goed op peil te houden. Bij de uitdiensttreding van een werknemer moet de werkgever namelijk aan behoorlijk wat zaken denken. Enige hulp is altijd welkom!

Traject uitdiensttreding werknemerEen werknemer kan natuurlijk om diverse redenen uitdiensttreden, maar voor de werkgever is het van belang om te weten wat hij moet doen in die specifieke gevallen. Vertrekt iemand bijvoorbeeld na een ontslag op staande voet? Of juist met wederzijds goedvinden? Een werknemer kan natuurlijk ook met pensioen gaan. Allerlei situaties die specifieke acties verlangen van de werkgever. Met de 56 tools uit het traject Administratie bij uitdiensttreding werknemer heeft de werkgever handige hulpmiddelen om iedere uitdiensttreding goed te begeleiden en te verwerken in de personeelsadministratie.

Einde dienstverband op initiatief werknemer

Wanneer een werknemer op eigen initiatief afscheid neemt van de organisatie, heeft de werkgever een bevestigingsbrief nodig. In het traject vindt u hier een kant-en-klare maatwerkbrief voor in de u-vorm en de je-vorm.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Het gebeurt natuurlijk vaak genoeg dat zowel de werkgever als de werknemer gezamenlijk besluiten om uit elkaar te gaan. Aan een ontslag met wederzijds goedvinden kleven echter wat haken en ogen. In het traject vindt u hier de nodige tools over, zoals een infographic die wat regels voor u op een rij zet. Daarnaast heeft de werkgever een beëindigingsovereenkomst nodig en is er sprake van een bedenktermijn.

Ontslag op staande voet

Vaak een vervelende vorm van uitdiensttreding is als de werkgever een werknemer op staande voet ontslaat. Omdat het vaak om een gevoelige kwestie gaat en er sprake is van strike regelgeving, vindt u in het traject diverse tools hierover. Zo kunt u de vereisten voor een ontslag op staande voet nalezen en bepalen of er sprake is van een 'dringende reden' bij het ontslag op staande voet. Ook voor deze vorm vindt u bevestigingsbrief om het ontslag op staande voet te bevestigen in de u-vorm en de je-vorm.

Maak uitdiensttreding eenvoudiger

In het traject vindt u nog veel meer handige tools die de werkgever in specifieke situaties kan gebruiken. Er zijn maar liefst 56 tools over uitdiensttreding beschikbaar die zoveel mogelijk zijn gegroepeerd in het traject. Doet zich een uitdiensttreding voor bij uw organisatie, bekijk dan steeds welke tools u helpen om het proces te versoepelen. Neem eens een kijkje!

banner-prinsjesdag-2017-738x110-G-rev02

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Personeelsplan schrijven
  • Videocollege 18 minuten

  Deze cursus gaat in op de beste en meest doeltreffende manier om een balans aan te brengen tussen de beschikbare personeelsomvang en de hoeveelheid werk die gedaan moet worden. U leert...

 • Personeelskosten bewaken en bijsturen
  • Videocollege 13 minuten

  In deze cursus leert u de basis van het bewaken en bijsturen van uw organisatie, bekeken vanuit het perspectief van personeelsmanagement. Natuurlijk komen daarbij eerst de personeelskosten...

 • Professionele personeelsadministratie
  • Videocollege 14 minuten

  Zelfs als u maar één naam op uw loonlijst heeft staan, bent u verplicht een personeelsadministratie bij te houden. Daar komt best veel bij kijken. Veel ondernemers weten...

Heeft u een vraag over Personeelsadministratie?

Carlijn Schreuder

Advocaat arbeidsrecht

Marxman Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar