Leentjebuur spelen op internet niet aan te raden

23 juni 2017 Door redactie

Algemene voorwaarden, het privacybeleid en de ‘over ons’-pagina zijn typisch van die websiteonderdelen die makkelijk af te kijken zijn bij een ander. Met inspiratie opdoen bij andere websites is niets mis, maar teksten (gedeeltelijk) overnemen is zeker niet aan te raden. Teksten kunnen namelijk beschermd materiaal zijn.

Stel, een organisatie wil een routebeschrijving toevoegen aan de website. De verantwoordelijke werknemer ziet op de website van een organisatie in de buurt een routebeschrijving staan die perfect zou zijn en neemt deze met een paar aanpassingen over. Het lijkt een onschuldige actie, maar deze werknemer doet mogelijk iets strafbaars. Elk stukje tekst op internet kan namelijk auteursrechtelijk beschermd zijn. Een beschermde tekst (deels) overnemen, betekent inbreuk op het autersrecht van de rechthebbende.

Formele brief bij inbreuk auteursrecht

Heeft een organisatie per ongeluk of opzettelijk inbreuk gemaakt op het auteursrecht van een ander, dan volgt er in de regel een formele brief van de rechthebbende. Hierin staat het verzoek om de inbreuk te staken. De gang naar de rechter wordt eigenlijk alleen gemaakt voor ernstige overtredingen. Akkefietjes zoals stukjes tekst van de website kopiëren, zijn meestal afgedaan zodra de overtreder de gewraakte tekst verwijdert.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Het auteursrecht op apps
    • Videocollege 9 minuten

    Een app vormt tegenwoordig vaak de toegangspoort tot bepaalde diensten van uw bedrijf. Als marketeer heeft de ontwikkeling van een functionele app dus altijd uw aandacht. Maar het ontwikkelingstraject...

Heeft u een vraag over Auteursrecht?

Richard van Berkel

Directeur en adviseur

LVB Networks
Adviseur is nu beschikbaar