Efteling moet parkeren belasten met 21% BTW

24 juli 2017 Door redactie

Het bieden van een gelegenheid tot parkeren bij een attractiepark moet volgens de rechter belast worden met 21% BTW omdat het geen bijkomende dienst is. Het parkeren is voor de bezoeker namelijk een doel op zich, dus belast tegen het hoge tarief van 21%.

In deze zaak, die speelde voor Rechtbank Zeeland-West-Brabant, ging het om de exploitant van attractiepark De Efteling die bezoekers tegen betaling een gelegenheid tot parkeren bood. De exploitant vond dat dit parkeren een bijkomende dienst was die aansloot bij de hoofddienst, het verlenen van toegang tot het park en dus ook belast met 6% BTW (tool) . Hierbij speelde volgens de exploitant een grote rol dat alleen bezoekers van de Efteling op het terrein konden parkeren, het parkeerterrein alleen toegankelijk was tijdens openingstijden en dat bezoekers ervoor konden kiezen om ergens anders (gratis) te parkeren.

Parkeren is geen bijkomende dienst

De rechter oordeelde echter dat hier geen sprake was van een bijkomende dienst. Het parkeren was een doel op zich. Het parkeren vergemakkelijkt dan wellicht het dagje naar de Efteling maar het maakt het daardoor niet perse aantrekkelijker. Ook gaf hij aan dat de prijs van het parkeren een flink deel van de totale prijs van het bezoekje aan het park betrof, en dat dit een aanwijzing was dat het om een hoofddienst ging. Het beroep werd dan ook ongegrond verklaard.
Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 28 juni 2017, ECLI (verkort): 3876

banner-prinsjesdag-2017-738x110-G-rev02

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • BTW berekenen bij betalingskorting?

    Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

  • Hoe BTW bij omzetbonus verwerken?

    In het eerste kwartaal van dit jaar wil ik één van mijn trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Kunt u mij aangeven hoe het zit met de BTW over deze...

  • Hoe zit dat met de commissaris?

    In onze onderneming, een bv, is een commissaris aangesteld die toezicht gaat houden op het bestuur. Moet onze onderneming hem in de loonadministratie opnemen of kan de...

Heeft u een vraag over Aangifte BTW?

Carola van Vilsteren

BTW adviseur

van Vilsteren BTW advies
Adviseur is nu beschikbaar