Buitenlandse BTW 2016 vóór 1 oktober terugvragen

30 augustus 2017 | Door redactie

De BTW die in een andere lidstaat van de Europese Unie (EU) in 2016 is betaald moet vóór 1 oktober 2017 worden teruggevraagd bij de Nederlandse Belastingdienst. Als dit niet op tijd gedaan wordt, is de kans groot dat de andere EU-lidstaat het verzoek niet in behandeling neemt.

De in het buitenland betaalde BTW over 2016 mag niet in aftrek worden gebracht in de BTW-aangifte. Een makkelijke optie om deze BTW terug te krijgen is dit bedrag vóór 1 oktober 2017 terug te vragen bij de Nederlandse Belastingdienst, via een speciale internetsite. In het document Vereisten en toelichting bij verzoek om teruggaaf btw uit andere EU-landen (pdf) is per land aangegeven welke bijlagen er bij het verzoek meegestuurd moeten worden. Het meesturen van facturen en subgoederencodes behoort bij een aantal landen tot de verplichte voorwaarden.  

Drempelbedrag van € 50 of € 400

Op ieder teruggaafverzoek (tool) is een drempelbedrag van toepassing. Het drempelbedrag is afhankelijk van het moment van indienen. Verzoeken om de teruggaaf van buitenlandse BTW die is betaald in het kalenderjaar 2016, accepteert de Belastingdienst als het BTW-bedrag ten minste € 50 is. Verzoeken gedurende het kalenderjaar 2017, kunnen drie maanden na de factuurdatum worden ingediend. Het BTW-bedrag moet dan minimaal € 400 zijn. Bij lagere bedragen kan de BTW alleen in het EU-land waarin de BTW is betaald worden teruggevraagd. Dit EU-land beslist dan over het teruggaafverzoek.