Gemeenten op zoek naar alternatief voor WhatsApp?

8 september 2017 Door redactie

Net nu organisaties WhatsApp eindelijk omarmen als communicatiekanaal, krijgen verschillende gemeenten een tik op de vingers van de chat-app. De reden: WhatsApp wil niet verantwoordelijk worden gesteld voor haperende communicatie bij calamiteiten.

WhatsApp stelt in zijn privacybeleid dat organisaties de app kunnen gebruiken voor marketingdoeleinden en om te communiceren met klanten. In de voorwaarden staat echter ook dat WhatsApp geen toegang biedt tot (aanbieders van) hulpdiensten of andersoortige diensten die te maken hebben met de openbare veiligheid. Telecomproviders zijn dit volgens de wet verplicht, diensten als WhatsApp en Skype hoeven zich niet aan deze regelgeving te houden. Men gaat ervan uit dat WhatsApp deze stelregel hanteert zodat het bedrijf niet aansprakelijk kan worden gesteld bij falende (crisis)communicatie (tool) door de overheid. WhatsApp kondigde onlangs nog aan dat het geverifieerde zakelijke accounts introduceert, wat laat zien dat WhatsApp zeker potentie ziet voor communicatie door organisaties met klanten en andere belanghebbenden.

Communicatie via Facebook Messenger en Signal

Verschillende gemeenten die burgers via WhatsApp te woord staan, zouden hierdoor op zoek moeten naar een alternatief communicatiemiddel. Facebook Messenger en Signal zijn de twee meest waarschijnlijke kandidaten, maar laatstgenoemde is bij het grote publiek nog allerminst veelgebruikt. Den Haag kiest in ieder geval eieren voor zijn geld: volgend jaar zal de gemeente een eigen app lanceren, waarschijnlijk inclusief chatfunctie.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

  • Even snuffelen in privémail mag?

    Mijn manager is nogal panisch over het feit dat medewerkers misschien vertrouwelijke informatie doorspelen aan concurrerende organisaties. Hij vraagt zich dan ook af...

Heeft u een vraag over WhatsApp?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar