Pleegkind kan geen partner meer zijn

19 september 2017 | Door redactie

In het Belastingplan 2018 is een wijziging ten aanzien van het partnerbegrip opgenomen. Hierdoor zal er geen partnerschap meer kunnen bestaan tussen een belastingplichtige en een pleegkind. Dat is nu nog wel het geval.

De Belastingdienst gebruikt de Basisregistratie Personen (BRP) om te bepalen of er voor de toeslagen een partner (tool) is. Uit deze BRP blijkt echter niet of het gaat om een kind of een pleegkind. Dit kan ertoe leiden dat als voldaan wordt aan het partnercriterium bij een samengesteld gezin een pleegkind toeslagpartner kan zijn. Dit is niet wenselijk. Daarom is er een wettelijke maatregel in het Belastingplan 2018 opgenomen die deze optie teniet doet.

Geen partners meer van elkaar

De partnerregeling gaat gelden voor bloed- en aanverwanten in de eerste graad van de belanghebbende. Het pleegkind valt hier alleen onder als een meerderjarige voor dit kind een pleegvergoeding ontving of ontvangt op grond van de Wet op de Jeugdzorg of de Jeugdwet of kinderbijslag voor het kind krijgt/kreeg. Door de aanpassing van deze definitie zal er geen partnerschap meer ontstaan tussen belanghebbende en pleegkind. Dit kan alleen nog voorkomen als ze beide 27 jaar of ouder zijn en voldaan wordt aan de overige criteria die gelden voor het partnerschap. Deze regeling gaat in op 1 januari 2018.