Voor 1 oktober voorlopige aanslag vragen om box 3 te besparen

25 september 2017 | Door redactie

Door voor 1 oktober a.s. om een voorlopige aanslag te verzoeken, mag een belastingplichtige het bedrag van het verzoek per 1 januari 2018 als betaald beschouwen en dus al aftrekken van zijn banksaldo. Hierdoor verlaagt de rendementsgrondslag voor box 3. De aanslag hoeft dan dus nog niet ontvangen (en betaald) te zijn.

Een belastingplichtige mag belastingschulden niet in mindering brengen op zijn vermogen van box 3. Hij kan hieraan ontkomen door de fiscus om een voorlopige aanslag te vragen en deze voor het einde van het jaar te betalen. Hierdoor neemt dus het banktegoed af en daarmee ook de grondslag van box 3. Maar als de inspecteur dit verzoek te laat verwerkt, werkt dit niet.

Tegemoetkoming voor alle belastingschulden

Er bestaat echter een tegemoetkoming. De belastingplichtige kan dit mislopen namelijk voorkomen door voor 1 oktober schriftelijk om een voorlopige aanslag bij de fiscus te verzoeken. Hij mag dan het bedrag van de belastingschuld per 1 januari 2018 als betaald beschouwen bij de vaststelling van de box 3-grondslag, waardoor hij minder box 3-heffing hoeft af te tikken.