Tarief innovatiebox van 5% naar 7%

10 oktober 2017 | Door redactie

In het regeerakkoord is aangegeven dat het 5%-tarief van de innovatiebox in de vennootschapsbelasting (VPB) omhoog gaat naar 7%.

Ondernemingen die zich bezighouden met innovatieve projecten voor immateriële activa (tool) kunnen, als er is voldaan aan de voorwaarden (tool), profiteren van de innovatiebox (tool). Via de innovatiebox zijn de voordelen uit innovatieve activiteiten nu nog in de VPB belast tegen een tarief van 5%. In het regeerakkoord is aangegeven dat dit tarief wordt verhoogd naar 7%. De doorrekening van het Centraal Planbureau toont aan dat dit voor ondernemingen een lastenverzwaring tot gevolg heeft van € 0,1 miljard.

Innovatiebox geldt niet altijd

De immateriële activa die onder de innovatiebox vallen moet een onderneming zelf hebben voortgebracht. Daarnaast moet er voor de immateriële activa een octrooi of een S&O-verklaring zijn ontvangen. De innovatiebox geldt niet voor merken (tool), logo’s en marketinghulpmiddelen (tool). Om gebruik te kunnen maken van de innovatiebox moet de winst, die de innovatie oplevert, in belangrijke mate (ten minste 30%) het gevolg zijn van het verleende octrooi.