26 weken wachttijd WW voor Europese arbeidsmigranten

10 oktober 2017 | Door redactie

Arbeidsmigranten uit andere landen van de EU die in Nederland aan de slag gaan, moeten straks voor een WW-uitkering minimaal 26 weken in Nederland gewerkt hebben. Nu tellen gewerkte weken uit hun land van herkomst nog mee.

Uit het regeerakkoord 2017 (tool) blijkt dat de regels voor de Werkloosheidswet (WW) voor arbeidsmigranten uit andere landen van de Europese Unie (EU) aangescherpt worden. Op dit moment hoeven deze arbeidsmigranten nog niet 26 weken in Nederland gewerkt te hebben om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering, ook de weken die zij in het land van herkomst hebben gewerkt, tellen mee. Maar de formatiepartijen willen een wachttijd invoeren.

Straks pas na 26 weken recht op WW

Voor Nederlandse werknemers geldt als één van de voorwaarden voor de WW dat zij in de laatste 36 weken voordat ze werkloos werden minimaal 26 weken gewerkt moeten hebben. Dit gaat straks ook voor werknemers uit andere landen van de Europese Unie gelden. Pas als de arbeidsmigrant 26 weken in Nederland heeft gewerkt, kan hij een Nederlandse WW-uitkering krijgen.