Meerdere fiscale boetes bij te late betaling in termijnen

12 oktober 2017 Door redactie

Organisaties die ervoor kiezen om een aanslagbelasting in meerdere termijnen te betalen, krijgen meerdere fiscale boetes als zij deze deadlines van deze betalingstermijnen overschrijden. Dit heeft demissionair staatssecretaris Wiebes van Financiën laten weten, in reactie op een uitspraak van Gerechtshof ’s-Hertogenbosch.

Organisaties mogen aanslagbelastingen in termijnen betalen, op voorwaarde dat het volledige te betalen bedrag uiterlijk op 31 december op de rekening van de Belastingdienst staat. De overschrijding van deze betalingstermijnen levert meerdere verzuimboetes op. Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft echter geoordeeld dat dit niet terecht is. Demissionair staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft in reactie op deze uitspraak laten weten dat hij deze visie niet volgt. De Leidraad Invordering, waarin de regels over verzuimboetes zijn uitgewerkt, blijft dus ongewijzigd.

Overschrijding van de betalingstermijnen

Een fiscale verzuimboete (tool), die betrekking heeft op een aanslagbelasting kan volgens de staatssecretaris wel in meerdere betalingstermijnen worden betaald, maar bij overschrijding van de betalingstermijnen mag de Belastingdienst (tools) voor iedere overtreding een verzuimboete opleggen. Elke niet (tijdige) betaling staat volgens de staatssecretaris op zichzelf en is een afzonderlijke boete waard.

Proefabonnement Fiscaal Rendement

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Identificatieplicht
    • Videocollege 6 minuten

    De identificatieplicht houdt in dat werkgevers de identiteit van nieuwe werknemers moeten vaststellen. De identificatieplicht bestaat uit drie delen: de verificatieplicht, de bewaarplicht...

  • Omgaan met looncontrole door de Belastingdienst
    • Videocollege 9 minuten

    Als de Belastingdienst een looncontrole bij uw organisatie instelt, bent u verplicht om hieraan mee te werken. Zorg dat u uw zaken goed op orde heeft en weet wat uw rechten en plichten...

Heeft u een vraag over Boetes?

Jeroen Hettema

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar