Kleine ondernemer zoekt alternatief voor banklening

17 oktober 2017 | Door redactie

Ondernemers in Nederland krijgen in het algemeen steeds minder vaak nee te horen als ze aankloppen bij een bank voor financiering. Maar bedrijven onder de vijftig werknemers krijgen toch nog steeds relatief vaak nul op het rekest bij de bank. Zij zijn dan ook het meest geïnteresseerd in alternatieven voor de banklening.

In het algemeen hebben Nederlandse ondernemingen hun financiële positie de afgelopen jaren zien verbeteren, zo blijkt uit de tweejaarlijkse Financieringsmonitor van onderzoeksbureau Panteia.
De monitor (pdf), die is opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, geeft een aardig inkijkje in het huishoudboekje van het Nederlandse bedrijfsleven. Dat ziet er dus inmiddels rooskleuriger uit dan enkele jaren terug. Ondernemingen vragen nu vooral financiering voor investeringen en overnames, terwijl eerder vooral geld nodig was om het werkkapitaal (tools) uit te breiden.

Meeste afwijzingen bij kleinere ondernemingen

De algemene trend uit de monitor is dat ondernemingen hun financieringsaanvraag vaker volledig toegekend krijgen. Een dikke vette nee op de hele lening komt steeds minder vaak voor. Maar wie verder inzoomt, ziet een minder vrolijk stemmend beeld voor kleinere ondernemingen. Van de bedrijven met twee tot negen werknemers krijgt 34% een afwijzing voor de kiezen, en in de categorie tussen 10 en 50 werknemers is dat 24%. De meest gehoorde reden voor de afwijzing: de financier vond het risico te groot.
Gezien deze cijfers is het geen wonder dat juist  de kleinere bedrijven hun oog laten vallen op alternatieve financiering (tool). Van de bedrijven tot 10 werknemers heeft 55% zich voorgenomen om zich dit jaar te verdiepen in alternatieven voor de banklening. Bij de ondernemers met tussen de 10 en 50 werknemers is dat 44%. Crowdfunding (tools) wordt het vaakst genoemd als mogelijk alternatief.

Afhandeling kredietaanvraag duurt gemiddeld acht weken

Onder de grotere bedrijven blijft de bank de favoriet. Het grootste deel van de ondernemingen denkt dat zij ook in de toekomst daar aankloppen voor financiering.
Wel mag er misschien dan nog wat gebeuren aan de doorlooptijden van de financieringsaanvraag. Gemiddeld hadden de banken acht weken nodig voor de afhandeling van de aanvraag. Die gemiddelde periode is al langer dan wat ondernemers aanvaardbaar vinden, blijkt uit het onderzoek. Maar het kan altijd erger: zo moest 16% meer dan vier maanden wachten tot het hele traject was afgerond.

Bijlagen bij dit bericht

Financiële administratie
E-learning | VideoCollege 20 minuten