Uiterlijk 14 december wisseling aangiftetijdvak doorgeven

23 november 2023 | Door redactie

Werkgevers die per 1 januari 2024 willen wisselen van aangiftetijdvak voor de loonheffingen van vier weken naar een maand of andersom, moeten dat uiterlijk 14 december aan de Belastingdienst hebben doorgegeven. Doen ze dit niet, dan zitten ze nog minstens een kalenderjaar vast aan hun huidige aangiftetijdvak.

Werkgevers kunnen één keer per kalenderjaar wisselen van aangiftetijdvak voor de aangifte loonheffingen. Ze kunnen dan kiezen voor een aangiftetijdvak van een maand of voor een aangiftetijdvak van vier weken. Deze wijziging kunnen ze doorgeven aan de Belastingdienst met het formulier ‘Wijziging Aangiftetijdvak loonheffingen (pdf)’. Als een werkgever per 1 januari 2024 wil wijzigen van aangiftetijdvak, moet het wijzigingsformulier uiterlijk op 14 december 2023 bij de fiscus binnen zijn. Komt het formulier te laat binnen bij de Belastingdienst, dan gaat de wijziging pas in per 1 januari 2025. In de loop van het jaar van aangiftetijdvak wisselen is namelijk niet mogelijk.

Bijzondere tijdvakken voor bepaalde groepen

Op de standaardtijdvakken van vier weken en een maand gelden een aantal uitzonderingen. Voor de volgende groepen werknemers gelden bijzondere tijdvakken:

  • personeel van zelfstandige binnenschippers die aan boord van het schip wonen (aangiftetijdvak is een halfjaar);
  • personeel aan huis, waaronder personeel in het kader van een persoonsgebonden budget voor zorg (aangiftetijdvak is een jaar);
  • meewerkende kinderen (aangiftetijdvak is een jaar).