AP: onafgeschermd publiceren WHOIS-info in strijd met wet

30 oktober 2017 Door redactie

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft zich uitgesproken over een juridische kwestie rond WHOIS-gegevens. De verplichting om deze informatie onafgeschermd te publiceren zou namelijk in strijd zijn met de Nederlandse privacywetgeving.

Registries, de partijen die domeinnaamextensies zoals ‘.nl’ beheren, zijn verplicht om toegang te geven tot WHOIS, de database met daarin de naam, het (e-mail)adres en telefoonnummer van domeinnaamhouders. Althans, die verplichting komt van ICANN, de wereldwijde beheerder van domeinnamen. Een registry uit Nederland meent echter dat de lokale privacywetgeving hierdoor in het geding komt, en vroeg de Autoriteit Persoonsgegevens om zich hierover uit te spreken.

Conflict met lokale privacywetgeving

De AP heeft nu laten weten het met deze registry eens te zijn. Het publiceren van WHOIS-gegevens kan onder de verwerking van persoonsgegevens (tool) worden geschaard. Persoonsgegevens onafgeschermd verwerken is in strijd met de privacywet. Verweer zoals ‘noodzakelijk belang’ en ‘noodzakelijk voor de uitvoering van de overeenkomst’ werden dan ook van tafel geveegd. Registries die een conflict met lokale privacywetgeving (tools) vrezen, kunnen hiermee overigens ook bij ICANN terecht. Deze organisatie beoordeelt dan per geval of een uitzondering op zijn plaats is of niet.

UPDATE 03-11-2017: ICANN heeft laten weten dat het geen stappen zal ondernemen tegen registries die WHOIS-gegevens afschermen, zolang de gevolgen van de AVG nog onduidelijk zijn. Wel moeten beheerders hun registratiemodel met ICANN delen en kunnen uitleggen hoe dit model aan de eisen van de AVG voldoet.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • Wat is het diepe of verborgen web?

    Internet omvat veel meer informatie dan u denkt: u ziet in uw browser in principe alleen de webpagina’s van geregistreerde domeinnamen die door een DNS-server aan...

Heeft u een vraag over Domeinnamen?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar