Grote Nederlandse merken zuchten onder kaping door phishers

13 november 2017 Door redactie

Grote Nederlandse merknamen hebben zonder uitzondering te kampen met misbruik door phishingsites. De SIDN telde 964 malafide websites die zich van een top-merknaam bedienen om ontvangers van mails te verleiden op een link te klikken.

De SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) beheert de Nederlandse domeinnamen. Ook het monitoren van misbruik valt daaronder. De SIDN stelt dat het misbruik van de namen van de vijftig grootste Nederlandse merken dit jaar met 40% gestegen is ten opzichte van 2016. Geen enkel merk van deze vijftig wordt hiervan gevrijwaard. Vooral de luchtvaartsector is een gewild doelwit, met de bouwsector en mediabedrijven op de tweede en derde plaats. De SIDN inventariseerde alle domeinnamen die sterk op een bestaande merknaam leken en controleerde waar deze naar verwezen. Was dat de originele domeinnaam  of de normale website van een merk, dan is er niets aan de hand. Maar afwijkingen van dit patroon wijzen op phishing-activiteiten. In absolute aantallen worden dit jaar 964 merkdomeinnamen in verband gebracht met phishing. Het is logisch dat de grootste merken hier het meeste last van hebben, maar ook andere merken uit de top honderd kunnen de effecten merken. Het is dus een goed idee zelf actief domeinen te signaleren die niet voor eigen merk- of testdoeleinden zijn opgezet.

Merknaam in link geeft meer succes

Phishers zijn continu op zoek naar betrouwbaar ogende domeinnamen. Zij snappen ook wel dat gebruikers inmiddels vaak de link controleren voordat ze klikken. Een link waar de merknaam in voorkomt die de phishers in de mail gebruiken, verhoogt hun kans op succes. Zij registreren die domeinnaam gewoon en hopen er snel slachtoffers mee binnen te halen voordat het bedrog ontdekt wordt.     

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • Wat is het diepe of verborgen web?

    Internet omvat veel meer informatie dan u denkt: u ziet in uw browser in principe alleen de webpagina’s van geregistreerde domeinnamen die door een DNS-server aan...

Heeft u een vraag over Domeinnamen?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar