Vrijwilligerswerk is goed voor lichaam en geest

29 november 2017 | Door redactie

Vrijwilligerswerk maakt mensen gelukkig. Het steken van tijd en moeite in andermans welzijn levert sociale contacten op en vermindert de kans op een depressie. Ook blijkt dat vrijwilligerswerk goed is voor de mentale en fysieke gezondheid.

Volgens een onderzoek van de Harvard Medical School heeft vrijwilligerswerk diverse positieve gezondheidseffecten. Zo helpt vrijwilligerswerk onder andere om de gevolgen van stress en angst tegen te gaan: het levert sociale contacten op die een positief effect hebben op het welbevinden en vermindert de kans op een depressie. Het maakt mensen aantoonbaar (meetbaar in hersenactiviteit en hormonen) gelukkiger. Daarnaast versterkt het zelfvertrouwen en dat werkt weer door in de manier waarop mensen in het leven staan. Vrijwilligerswerk helpt ook om zin en richting te geven aan het leven en om lichamelijk gezond te blijven. Vrijwilligers hebben zelfs een lager sterftecijfer dan niet-vrijwilligers.

Gezonde oudere vrijwilligers

Ongeveer de helft van de Nederlanders van 15 jaar of ouder doet minstens één keer per jaar vrijwilligerswerk. Maar het zijn vooral de mensen in de leeftijdsgroep van 35 tot en met 45 jaar die dit werk doen. Verder blijkt uit het onderzoek dat oudere vrijwilligers door het vrijwilligerswerk meer bewegen, minder kans hebben op het ontwikkelen van hoge bloeddruk en betere denkvaardigheden hebben. Wat ook opvalt, is dat de inzet als vrijwilliger toeneemt met het stijgen van het opleidingsniveau. Wilt u vrijwilligers werven voor uw organisatie en ze ook behouden? Zorg dan voor een goede begeleiding, waardering en erkenning. De vrijwilliger moet het gevoel hebben dat hij beschermd wordt binnen uw organisatie, maar ook dat hij onmisbaar is.

Meer informatie over vrijwilligers vindt u in de toolbox Snel aan de slag met vrijwilligers in uw organisatie.