Werkgever mag straks zelf doelgroepverklaring aanvragen

5 december 2017 Door redactie

Per 1 januari 2018 kunnen werknemers hun werkgever machtigen om een doelgroepverklaring aan te vragen. Op die manier heeft de werkgever meer grip op de situatie, zodat hij geen loonkostenvoordeel misloopt.

Op dit moment kan een werknemer zijn werkgever alleen machtigen voor het ontvangen een kopie van de doelgroepverklaring van UWV of de gemeente. Werkgevers moeten dus maar afwachten of een nieuwe werknemer die in het doelgroepregister (e-learning) is opgenomen de doelgroepverklaring daadwerkelijk bij UWV of de gemeente aangevraagd heeft. Dat kan onhandig zijn: voor het ontvangen van een loonkostenvoordeel (LKV) moet de werkgever namelijk in de meeste gevallen binnen drie maanden een doelgroepverklaring in de loonadministratie opnemen. Vraagt de werknemer de verklaring te laat of zelfs helemaal niet aan, dan kan de werkgever dus voordeel mislopen.

Grip op aanvraag doelgroepverklaring

In de tweede editie van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2018 staat dat de werknemer per 1 januari 2018 zijn werkgever kan machtigen om de doelgroepverklaring voor hem aan te vragen. Dat scheelt een hoop gedoe. Voor de werknemer, omdat die niet meer zelf contact op hoeft te nemen met UWV of de gemeente. Maar ook de werkgever plukt hier de vruchten van: hij kan de touwtjes in handen houden en weet zeker dat de aanvraag van de doelgroepverklaring op tijd en op de juiste manier gebeurt. 

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Lage-inkomensvoordeel
    • Videocollege 8 minuten

    Het lage-inkomensvoordeel (LIV) is onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL). Werkgevers ontvangen deze tegemoetkoming als zij werknemers in dienst hebben met een salaris...

Heeft u een vraag over Loonkostenvoordeel (LKV)?

Kas van der Meulen

Fiscaal-jurist / partner

TTT-Group
Adviseur is nu beschikbaar