Inzetten op gezonde leefstijl van werknemers

7 december 2017 Door redactie

Een werkgever die inzet op duurzame inzetbaarheid, geeft werknemers adviezen ter bevordering van een gezonde leefstijl. Zo kan hij ze adviseren te stoppen met roken, gezonder te eten en meer te bewegen.

Een werkgever die inzet op een gezonde leefstijl van zijn werknemers, kan beleid opzetten op verschillende gebieden. Werknemers worden gestimuleerd meer te bewegen door routes aangeboden door de werkgever te lopen tijdens lunchwandelingen van het werk of door een (deels) door de werkgever vergoed sportschoolabonnement. Ook kan hij roken ontmoedigen door de organisatie rookvrij te maken en informatiebijeenkomsten te organiseren voor geïnteresseerden over de gevolgen van roken en de mogelijkheden om te stoppen.

Werkgever bevordert gezonde voeding

Dat gezonde voeding een gunstig effect heeft op de gezondheid is algemeen bekend, maar niet iedereen weet hoe hij gezond kan eten. Een informatiebijeenkomst of workshop van een diëtist helpt werknemers bij het maken van keuzes over voeding. Daarnaast is stress (tool) erg ongezond. Het kan leiden tot bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en maag- en darmklachten. Een werkgever doet er goed aan zicht te houden op de hoeveelheid stress die werknemers ervaren. Een timemanagementcursus helpt werknemers grip te houden op hun werkzaamheden.

Gezonde leefstijl dringt verzuim en ongevallen terug

De overheid pleit voor preventie in plaats van het behandelen van klachten. Het ministerie van SZW nam daarom bijvoorbeeld het initiatief voor het Nationale Preventieakkoord. Een gezonde leefstijl van werknemers dringt verzuim en ongevallen terug en bevordert productiviteit en duurzame inzetbaarheid. Een ongezonde leefstijl heeft juist het tegenovergestelde effect.
Een werkgever moet zich er wel bewust van zijn dat hij zich met het bevorderen van een gezonde leefstijl mengt in het privéleven van een werknemer. Dat kan gevoelig liggen bij werknemers. Het Centrum voor ethiek en gezondheid deed hier eerder al onderzoek (pdf) naar.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Effectief financieren van uw onderneming
    • Videocollege 32 minuten

    Een gezonde onderneming zet u niet op zonder een degelijke financiële basis. Hoe gaat het financieren van een onderneming in zijn werk? Wat zijn de basisprincipes waar u in ieder...

  • Arboregels voor flexibele werknemers
    • Videocollege 12 minuten

    Iedere werkgever in Nederland is verplicht een veilige en gezonde werkomgeving voor werknemers te creëren. Dit wordt onder meer verwoord in de zorgplicht van de werkgever, die...

Heeft u een vraag over Gezonde leefstijl?

Huub Pennock

adviseur, trainer en coach duurzaam gezond werken

Ergo-balans
Adviseur is nu beschikbaar