Stuwmeer vakantiedagen straks verleden tijd

22 juni 2010 Door redactie

Binnenkort moeten werknemers waarschijnlijk binnen anderhalf jaar hun wettelijke vakantiedagen gaan opnemen. Op dit moment vervallen alle vakantiedagen pas na een periode van vijf jaar. Die termijn wordt dus flink teruggebracht voor een deel van deze dagen. Het einde van de enorme stuwmeren aan niet-opgenomen vakantiedagen lijkt in zicht!

Het plan om de houdbaarheid van vakantiedagen terug te brengen komt van de demissionair ministers Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Hirsch Ballin van Justitie. Het gaat alleen om wettelijke vakantiedagen, wat in de praktijk bij een fulltime dienstverband neerkomt op vier weken. Extra vakantiedagen blijven dus gewoon vijf jaar houdbaar. Het wetsvoorstel moet voorkomen dat werknemers te weinig vakantie opnemen. Dat is volgens de demissionair ministers namelijk zeer ongezond! Maar het plan kan u wellicht ook verlossen van enorme hoeveelheden niet-opgenomen vakantiedagen van werknemers in uw onderneming.

Uitzonderingen op de termijn

In het wetsvoorstel staat dat de termijn van anderhalf jaar niet geldt voor werknemers die niet in staat zijn geweest om de vakantiedagen op te nemen. Daarnaast kunnen werkgevers en werknemers de termijn in overleg verlengen. Op dit moment ligt het wetsvoorstel bij de Raad van State voor advies, daarna zal het naar het parlement worden gestuurd.