Grens pseudo-eindheffing vertrekvergoeding omhoog

2 januari 2018 Door redactie

Als een werkgever een werknemer een fikse vertrekvergoeding meegeeft, moet hij daarover vanaf een bepaalde grens pseudo-eindheffing voor excessieve vertrekvergoedingen betalen. Die grens is per 1 januari 2018 verhoogd.

Geeft een organisatie een werknemer een ontslagvergoeding mee, dan kan hij daarover maar liefst 75% pseudo-eindheffing (tool) moeten betalen. Dat hoeft in 2018 echter pas als die vergoeding hoger is dan € 544.000. Dit staat in uitgave 3 van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2018 (pdf). In 2017 lag de grens bij € 540.000. Voorwaardelijke aandelenopties tellen per 1 januari 2018 wel mee voor het bepalen van de hoogte van de vertrekvergoeding.

Alleen het meerdere telt

De pseudo-eindheffing voor excessieve vertrekvergoedingen hoeft alleen afgerekend te worden over het deel van de vertrekvergoeding dat boven de grens uitkomt. Een werkgever die zijn werknemer € 600.000 aan vertrekvergoeding meegeeft, moet dus over de excessieve € 56.000 75% eindheffing betalen en niet over de volledige € 600.000. Dat komt neer op € 42.000 aan extra kosten. 

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Gebruikelijkheidstoets
    • Videocollege 6 minuten

    Werkgevers kunnen de vrije ruimte gebruiken om belaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen  in onbelast loon voor werknemers om te zetten. Bij het als eindheffingsloon...

  • Vrije ruimte
    • Videocollege 6 minuten

    De vrije ruimte van de werkkostenregeling is de ruimte die werkgevers jaarlijks hebben om belaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen in onbelast loon voor de werknemers...

Heeft u een vraag over Eindheffing?

Henk ten Hove

Senior Salarisadviseur

216 Accountants
Adviseur is nu beschikbaar