Banken willen derivatendossier uiterlijk eind 2018 sluiten

6 februari 2018 | Door redactie

Het lijkt erop dat het hoofdpijndossier van de rentederivaten in het mkb eind dit jaar eindelijk op zijn eind loopt. In een hoorzitting in de Tweede Kamer bleek dat de banken nog dit jaar een punt willen zetten achter het slepende dossier. Niettemin duurt het allemaal 'onacceptabel lang', mort MKB-Nederland.

Het dossier sleept zich al jaren voort. Banken verkochten de derivaten aan ondernemers die zich wilden indekken tegen een stijging van de rente. Maar toen de rente juist ging dalen, kregen de mkb’ers daarvoor fikse rekeningen op hun bord.
Inmiddels is het zover dat er een definitief herstelkader is opgesteld, dat voorschrijft op welke manier banken gedupeerde ondernemers moeten gaan compenseren. Eigenlijk had  dat deels al eind vorig jaar in kannen en kruiken moeten zijn, maar onlangs bleek al dat de meeste banken meer tijd nodig hebben.

‘Mkb moet onacceptabel lang op geld wachten’

Tot eind januari 2018 hebben de banken voor € 700 miljoen aan voorschotten uitgekeerd, zo meldt bankenvereniging NVB. Ondernemers die nog geen aanbod voor compensatie hebben gehad krijgen zo’n voorschot. Het uitbetaalde bedrag is alweer € 300 miljoen hoger dan in oktober, maar het blijft tobben, vindt MKB-Nederland. Ondernemers moeten onacceptabel lang op hun geld wachten, vindt de vereniging, vooral omdat de afwikkeling ontzettend ingewikkeld en bureaucratisch is geworden. En dat terwijl de banken hun verlies al hebben genomen en het geld voor compensatie in principe klaarstaat, aldus MKB-Nederland.
Die boodschap heeft de vereniging ook laten horen tijdens een nieuwe hoorzitting van de Tweede Kamer over het derivatendossier. Tijdens dat gesprek gingen ook stemmen op om dan maar wat extra ‘prikkels’ in te bouwen om de banken tot spoed te manen. Ofwel: boetes als het allemaal te lang duurt. Maar ABN Amro, ING en Rabobank lieten tijdens de hoorzitting weten ook zonder die extra prikkels het derivatenboek zo snel mogelijk te willen sluiten.

AFM wil extra controles dossiers behouden

De banken vrezen ook dat als er nu weer wijzigingen komen in het proces van compensaties, er nog meer vertraging ontstaat. Dat geldt dus ook voor de suggestie om de extra controles van de dossiers af te schaffen. Nu is het namelijk zo dat naast een check van toezichthouder AFM ook nog een externe beoordelaar het dossier onder de loep neemt. Maar ook de AFM zelf wil die extra controle graag behouden. Ook de autoriteit denkt dat wijzigingen in het mechanisme alleen maar meer vertraging oplevert.

Bijlagen bij dit bericht

Financiële administratie
E-learning | VideoCollege 20 minuten