Oudere Windowsversie nabootsen verhelpt soms problemen

6 februari 2018 | Door redactie

Soms zijn er tooltjes die al een poos op de pc staan en die na een update van het besturingssysteem niet meer willen werken. In Windows 7 is een hulpmiddel ingebouwd waarmee zulke tooltjes dan toch nog aan de praat te krijgen zijn.

Aan sommige tooltjes kun je erg gehecht zijn. Ze werken heel makkelijk of zijn nooit vervangen door modernere software met dezelfde functionaliteit. Het is dan ook een strop als een dergelijk tooltje na een update of een volledige vernieuwing van het besturingssysteem niet meer wil werken. Gelukkig is ooit wel voorzien dat zo’n situatie zich voor zou kunnen doen. In Windows 7 is een optie ingebouwd waarmee het vaak toch mogelijk is het stilgevallen tooltje weer tot bewustzijn te wekken. Dit kan door met de rechtermuisknop op de snelkoppeling (tool) van het programma te klikken. Kies daarna voor Eigenschappen en klik vervolgens het tabblad Compatibiliteit aan. Vink hier aan dat de Compatibiliteitsmodus gebruikt moet worden. Nu wordt het venster actief waarin aan te geven is op welke versie van Windows het tooltje oorspronkelijk naar tevredenheid werkte. Dat kan een bepaald servicepack zijn, maar ook een (veel) oudere versie van Windows.

Eerst analyse toepassen

Na het aanklikken hiervan gaat Windows proberen te doen alsof het die oude versie is, waardoor de tool mogelijk weer aan de praat te krijgen is. Is het nodig om eerst een analyse te krijgen voor een niet-werkend programma, klik dan eerst met de rechter muisknop op de snelkoppeling. Kies vervolgens ‘Compatibiliteitsproblemen oplossen’. Er wordt nu eerst uitgetest waarom de software niet meer werkt. Als dat inderdaad door de mislukte samenwerking met de vernieuwde software komt, past Windows de gewenste compatibiliteitsmodus toe.

Bijlagen bij dit bericht