Kleineondernemersregeling gaat op de schop

8 maart 2018 Door redactie

De opzet van de kleineondernemersregeling (KOR) voor de BTW gaat per 2020 wijzigen. In een bijlage bij de Miljoenennota 2018 is opgenomen dat als de omzet voor kleine ondernemers lager is dan € 17.500, de ondernemer de BTW-vrijstelling oftewel de KOR kan toepassen.

De KOR (tool) is een regeling voor natuurlijke personen die ondernemer zijn en die per jaar niet meer dan € 1.883 aan BTW verschuldigd zijn. Door deze regeling hoeven zij geen of minder BTW af te dragen als zij onder bepaalde BTW-grenzen blijven. Ook kunnen zij in aanmerking voor een ontheffing van de administratieve verplichtingen komen. Als een ondernemer in aanmerking wil komen (tool) voor de KOR moet hij in Nederland zijn gevestigd en aan de factureringsverplichtingen voldoen en een boekhouding bijhouden.

Administratieve lasten verminderen

Het kabinet wil kleine ondernemers stimuleren en ondersteunen en de administratieve lasten voor hen verminderen. Daarom is besloten de KOR die voor de BTW geldt aan te gaan pakken. In de bijlage van de Miljoenennota 2018 is een voorstel opgenomen waardoor de KOR flink gaat wijzigen. Vanaf 2020 gaat namelijk de omzet bepalend zijn voor de (eventuele) toepassing van de KOR. Het bedrag van deze omzet gaat volgens het voorstel € 17.500 worden. Ondernemers met een lagere omzet dan € 17.500 kunnen dan dus de KOR toepassen. Het omzetcriterium wordt in bijna alle andere EU-landen toegepast. Het bedrag van de omzet is in iedere lidstaat echter wel anders.  Als het aan de EU ligt gaat de omzetdrempel naar € 100.000 waardoor kleine ondernemers dus nog minder snel met BTW-heffing te maken krijgen.

Uitwerking in wetsvoorstel

Het voorstel moet nog in een wetsvoorstel worden uitgewerkt maar het is dus de bedoeling dat de wijziging op 1 januari 2020 ingaat. Wanneer de indiening van dit wetsvoorstel gaat plaatsvinden is nog niet bekend.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • BTW berekenen bij betalingskorting?

    Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

  • Moeten we BTW berekenen over de VOG?

    Onze opdrachtgever betaalt de kosten van een VOG (Verklaring omtrent gedrag) rechtstreeks aan de gemeente. Maar wij als payrollorganisatie houden dit bedrag in bij de...

  • Hoe BTW bij omzetbonus verwerken?

    In het eerste kwartaal van dit jaar wil ik één van mijn trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Kunt u mij aangeven hoe het zit met de BTW over deze...

Heeft u een vraag over Aangifte BTW?

Hans Broekhuis

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar