Affiliatemarkt moet zelfregulering op orde brengen

12 maart 2018 Door redactie

Affiliatenetwerken hebben nog wel wat werk te verzetten om spammen te voorkomen. Een wereldwijd onderzoek van toezichthouders maakte duidelijk dat de zelfregulering op de affiliatemarkt nog te wensen overlaat, waardoor er te veel ongevraagde e-mail verstuurd wordt.

Affiliatenetwerken sturen op dit moment nog te vaak mail waar de ontvanger geen toestemming voor heeft gegeven. In feite is het dan gewoon spam. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM), een van de partijen die hiernaar onderzoek deed, is de voornaamste reden dat de zelfregulering op de affiliatemarkt nog te wensen overlaat. Richtlijnen geven houvast, en zonder richtlijnen doet iedereen wat hij denkt dat goed is. Dat is niet noodzakelijkerwijs volgens de voorschriften. Zo moet een consument volgens de regels van e-mailmarketing (tool) toestemming hebben gegeven voordat hij gemaild mag worden met commerciële boodschappen. De ACM constateert echter dat die toestemming vaak ontbreekt of niet is gedocumenteerd. Ook is het aanbod in de advertenties niet altijd conform de werkelijkheid, met andere woorden; misleidend.

Kritische blik op eigen functioneren

Hoewel de conclusies gebaseerd zijn op onderzoek onder internationale affiliates, vond de ACM de resultaten relevant genoeg om deze met de Nederlandse markt te delen. Een kritische blik op het eigen functioneren hierin kan dus geen kwaad. Het onderzoek is uitgevoerd door toezichthouders wereldwijd in juni en juli 2017. Er werden 902 websites bekeken en 6.536 klachten van consumenten over affiliate nagetrokken.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Online marketing
    • Videocollege 29 minuten

    Als u een website heeft, wilt u natuurlijk graag dat mensen deze bezoeken. U kunt natuurlijk adverteren via de traditionele printmedia, maar tegenwoordig zijn er efficiëntere middelen....

Heeft u een vraag over Online adverteren?

Richard van Berkel

Directeur en adviseur

LVB Networks
Adviseur is nu beschikbaar