Minister wil wetsvoorstel geboorteverlof niet aanpassen

20 maart 2018 | Door redactie

De aanpassing van het kraamverlof – in het wetsvoorstel geboorteverlof genoemd – brengt behoorlijk wat extra kosten voor werkgevers met zich mee. Toch wil minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wetsvoorstel niet aanpassen.

Werkgeversorganisaties hebben kritiek op het wetsvoorstel Invoering extra geboorteverlof (WIEG) vanwege de hoge financiële lasten voor werkgevers. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW zou dit voorstel werkgevers € 215 miljoen per jaar extra kosten. Dit vormt vooral een probleem voor kleine werkgevers. De kosten zitten niet alleen in de (extra) dagen die werkgevers straks moet doorbetalen, maar ook in de hogere Aof-premie die zij moeten betalen om de uitkering van UWV tijdens het aanvullend geboorteverlof te financieren.

Minister moet advies van de SER volgen

VNO-NCW pleit ervoor dat de minister in zijn plannen voor het geboorteverlof het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) volgt. Eén van de voorstellen van de SER was bijvoorbeeld om het kraamverlof samen te voegen met het ouderschapsverlof. Dit ouderschapsverlof zou dan betaald moeten worden uit algemene middelen.

Wetsvoorstel moet in samenhang bekeken worden

Minister Koolmees heeft echter al laten weten dat hij niet ingaat op het verzoek van de werkgeversorganisatie om het wetsvoorstel aan te passen. Hij vindt dat het voorstel bekeken moet worden in samenhang met de andere maatregelen die in het regeerakkoord zijn afgesproken. Hierin zijn afspraken gemaakt die werkgevers extra geld kosten, maar ook afspraken die een lastenverlichting opleveren.