Appen achter het stuur, wanneer mag het wel?

15 mei 2018 Door redactie

Dat u niet handheld mag bellen als u autorijdt, zal u wel bekend zijn. Ook mag u achter het stuur niet appen, sms’en of e-mails lezen. Daarnaast is het verboden om uw telefoon tijdens het rijden tussen uw oor en schouder te klemmen. Wat mag u wel?

U mag uw telefoon alleen handsfree bedienen via uw dashboard, als u deze voor het rijden al heeft ingesteld. Ook is spraakbediening toegestaan. Maar wat nu als u onderweg naar het werk of een zakenafspraak de ringtone of WhatsApp-tone van uw collega hoort? U mag onder het rijden het bericht lezen noch beantwoorden.

Appen als het voertuig stilstaat

Moet u dan dus wachten tot u op uw werk bent? Niet noodzakelijk. Er zijn momenten waarop u volgens de Rijksoverheid, als u in de auto zit, uw telefoon in de hand mag nemen en mag appen. Al deze momenten zijn, uiteraard, als het voertuig stilstaat. De belangrijkste momenten op een rij:

  • In de file
  • Voor een stoplicht
  • Voor een geopende brug
  • Op een parkeerplaats of parkeerhaven

Een vluchtstrook is geen parkeerplaats

Toch belangrijk om nog even te melden: een vluchtstrook is géén parkeerplaats. Een vluchtstrook mag alleen gebruikt worden in geval van nood, bijvoorbeeld bij pech of een ongeluk. Daarom mag u hier niet even stilstaan om uw berichtjes in WhatsApp (tool) te lezen en te versturen.

Bijlagen bij dit bericht

Proefabonnement Office Rendement

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Tablets en smartphones?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar