Startsein ramadan gegeven

16 mei 2018 Door redactie

De ramadan is voor de meeste deelnemers vandaag begonnen. Sommigen starten morgen. De exacte startdatum verschilt en hangt officieel af van de stand van de maan. Er zijn verschillende manieren om vastende werknemers te ondersteunen.

De ramadan is de islamitische vastenmaand. Het Hooggerechtshof van Saoedi-Arabië heeft op basis van de meest recente maanstand bepaald dat de ramadan dit jaar start op donderdag 17 mei. Veel deelnemers houden de astronomische berekeningen aan die al ver van te voren bekend zijn en zijn vandaag al begonnen met vasten. De ramadan eindigt – afhankelijk van het startmoment – op 14 of 15 juni met het Suikerfeest.

Vasten kan functioneren werknemer beïnvloeden

Tijdens de ramadan onthouden deelnemers zich tussen de schemer voor zonsopkomst en zonsondergang van eten, drinken, roken en vrijen. Dit doen ze in de tussenliggende periode wat ten koste kan gaan van het aantal uren slaap. De vastentijden (tool) verschillen per dag. Werknemers kunnen door het vasten en het slaapgebrek concentratieproblemen krijgen. Het vasten kan dus invloed hebben op het functioneren van werknemers. Dit kan zelfs – bijvoorbeeld bij zware werkzaamheden of het werken met machines – tot gevaarlijke situaties leiden. Het ondersteunen van vastende werknemers is dus ook in het belang van de organisatie.

Maatregelen om vastende werknemers te ondersteunen

Maatregelen die werkgevers kunnen nemen (voor zover dat nodig en mogelijk is) om vastende werknemers te ondersteunen tijdens de vastenmaand zijn:

  • de vastende werknemers tijdelijk lichte of minder risicovolle werkzaamheden laten verrichten;
  • de werktijden afstemmen op de vastentijden zodat vastende werknemers in de gelegenheid zijn om te eten en drinken zodra dat is toegestaan.

Een ondernemingsraad kan de bestuurder zo nodig attenderen op deze maatregelen en de noodzaak ervan onder de aandacht brengen.

Meer over de ramadan en de manieren waarop een bestuurder vastende werknemers tegemoet kan komen, hebben abonnees kunnen lezen in OR Rendement 3-2018 op pagina 28 en 29.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Ramadan?

Dick van Deventer

Advocaat arbeidsrecht

Valegis Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar