Wetsvoorstel Wet spoedreparatie fe naar Tweede Kamer

7 juni 2018 | Door redactie

De staatssecretaris van Financiën heeft het beloofde wetsvoorstel Wet spoedreparatie fiscale eenheid (fe) bij de Tweede Kamer ingediend. Dit voorstel moet leiden tot een gelijkere behandeling van de binnenlandse fe en die in een vergelijkbare EU-situatie.

Het Europees Hof van Justitie heeft op 22 februari jl. aangegeven dat de renteaftrekregeling een ongerechtvaardigde discriminatie van binnenlandse moeders met buitenlandse dochtervennootschappen vormt waarvoor in sommige gevallen de renteaftrek niet mogelijk is. Nederland moest dus zijn wetgeving inzake de fiscale eenheid (tool) aanpassen. De staatssecretaris heeft daartoe nu het wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer.

Niet meer gunstiger uitpakken

De aanpassing van de Wet op de vennootschapsbelasting moet ertoe leiden dat een binnenlandse fe-situatie niet gunstiger meer uit kan pakken dan een vergelijkbare EU-situatie. Hierdoor moeten de renteaftrekbeperking ter voorkoming van winstdrainage, bepaalde onderdelen van de deelnemingsvrijstelling, de renteaftrekbeperking bovenmatige deelnemingsrente, de herwaarderingsverplichting voor laagbelaste beleggingsdeelnemingen en de verliesverrekening bij wijziging van het belang, worden toegepast alsof er geen fe is. Deze regelingen moeten dus worden toegepast alsof de onderdelen van de fe zelfstandig belastingplichtig zijn. Dit wil zeggen dat de werkzaamheden en het vermogen van de dochtermaatschappijen voor de toepassing van de in deze spoedreparatiemaatregel genoemde bepalingen geen deel uitmaken van de werkzaamheden en het vermogen van de moeder.

Overgangsmaatregel voor renteaftrekbeperking

Voor de renteaftrekbeperking ter voorkoming van winstdrainage is een overgangsmaatregel opgenomen voor de periode van 25 oktober 2017, 11 uur tot en met 31 december 2018. Tot eind 2018 geldt er een drempel voor het toepassen van de beperking van de renteaftrek. Voor onderlinge schulden binnen de fe waarvan de rentes opgeteld onder de € 100.000 blijven, geldt namelijk de beperking niet. De schuld moest op 25 oktober 2017 – en om 11:00 uur dus – dan al wel bestaan. In het wetsvoorstel is ook een verzuim in de innovatiebox hersteld.