Vier redenen voor het mislopen van promotie

13 juni 2018 Door redactie

Die felbegeerde promotie ziet u aan uw neus voorbijgaan, ondanks uw harde werk en alle tijd die u in de organisatie gestoken heeft. Waar kan het aan liggen dat er steeds weer voor een ander wordt gekozen?

Alle begrip als u boos, gestrest en gefrustreerd bent als uw werkgever een collega promoveert voor de rol die u had willen hebben. U kunt natuurlijk gelijk op zoek gaan naar een andere baan, maar het  kan goed zijn om onderstaande punten aan een nader onderzoek te onderwerpen. Misschien komt boven water wat uw promotie telkens tegenhoudt.

Gevraagd: teamplayer

Gaat het om een promotie naar een leidinggevende functie, dan kan de manier waarop u uw werk benadert een rol spelen. Voor sommige functies is een teamplayer nodig (tool). Een teamplayer is uit op groei van iedereen binnen het team en zet het team – en niet zichzelf – centraal.

Uitblinken in elke functie

Ook als u een functie heeft waar u niet gelukkig van wordt, is het zaak om uit te blinken in uw werk. Als u in deze functie niet uw beste beentje voorzet, verwacht de werkgever waarschijnlijk niet dat u dat voor een andere, hogere, rol wel zult doen. Door nu als het ware boven uw huidige functie uit te groeien, laat u zien dat u toe bent aan een nieuwe stap.

Thuiswerken als hoofdmoot

Medewerkers die veel thuis werken hebben minder kans op promotie. Naast dat leidinggevenden minder vertrouwen hebben in thuiswerkers, heeft de thuiswerker minder contact met collega’s en management. Nieuwtjes en ontwikkelingen die op de werkplek trending zijn gaan aan de thuiswerker makkelijk voorbij. En dat geldt dan ook voor promotiekansen.

Vragen om verantwoordelijkheden

Leidinggevenden geven zelden promotie aan werknemers die niet om meer verantwoordelijkheden vragen. Wie zijn kop boven het maaiveld durft uit te steken en laat zien wat hij kan en aankan, heeft een grotere promotiekans. Bied dus regelmatig aan om bepaalde projecten te doen of problemen op te lossen.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Coachend leidinggeven
  • Videocollege 31 minuten

  U staat voor de uitdagende opgave om leiding te geven aan een team of een organisatie. Leidinggeven kan op verschillende manieren. Een leiderschapsconcept dat de laatste jaren steeds...

 • Delegeren
  • Videocollege 15 minuten

  Als leidinggevende houdt u graag zelf de touwtjes in handen. Bedenk echter wel dat controlegedrag zich vroeg of laat tegen u keert. Deze cursus is bestemd voor leidinggevenden die het...

 • Professioneel slechtnieuwsgesprek voeren
  • Videocollege 19 minuten

  Vroeg of laat komt u er als leidinggevende of als werkgever voor te staan: u moet iemand van uw werknemers wegsturen. U moet dan een slechtnieuwsgesprek voeren. Zo’n gesprek wilt...

Heeft u een vraag over Leidinggeven?

Roeselien Wekker

Trainer

Bureau Spraakwater
Adviseur is nu beschikbaar