Betaalinstructie is nieuw alternatief voor Acceptgiro

26 juni 2018 Door redactie

Er is een nieuw alternatief voor de Acceptgiro: de uniforme Betaalinstructie. Betaalvereniging Nederland heeft een sjabloon bepaald voor een standaardindeling en -opmaak van betaalgegevens op facturen. De Betaalinstructie moet een efficiënte en effectieve reconciliatie voor organisaties opleveren.

Alle gegevens die een debiteur nodig heeft om een factuur foutloos te kunnen betalen via internetbankieren, mobiel bankieren of met een overschrijvingsformulier staan in de Betaalinstructie. Organisaties die een Betaalinstructie verzenden kunnen ook een QR-code afdrukken die de debiteur met een bankapp op zijn smartphone kan scannen.

Gemakkelijker gegevens overnemen

Om het de debiteur gemakkelijk te maken, sluit de volgorde van de betaalgegevens op de Betaalinstructie aan bij de opdrachtschermen en -formulieren van de banken bij betalen via bijvoorbeeld internetbankieren (tool). Organisaties kunnen de Betaalinstructie opnemen in de (elektronische of papieren) facturen die ze aan klanten toesturen. Het sjabloon kan bijvoorbeeld onderaan worden afgedrukt op de plaats waar voorheen de Acceptgiro was aangehecht.

Eigen betalingskenmerk en QR-code voor smartphone

Nieuw is dat een organisatie die een Betaalinstructie verstuurt ook een internationaal ISO-betalingskenmerk mag gebruiken, in plaats van een Nederlands betalingskenmerk van 16 cijfers (voorheen het Acceptgirobetalingskenmerk). Het ISO-kenmerk bestaat uit 21 cijfers en letters, die vrij in te vullen zijn. Daarnaast kan een organisatie ook een QR-code afdrukken die de debiteur met een bankapp op zijn smartphone kan scannen. Met de QR-code worden alle betaalgegevens automatisch klaargezet in de bankapp. Zo is er geen kans op tikfouten en kan het factuurbedrag gemakkelijker geïncasseerd worden (tool).

Acceptgiro passé, er zijn nu meer alternatieven

Eerder was bepaald dat de Acceptgiro per 1 januari 2019 afgeschaft zou worden, maar dat is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Ondernemingen waren niet tegen afschaffing, maar het bleek dat vooral goede doelen  en sommige consumenten de Acceptgiro nog relatief veel gebruiken. Betaalvereniging Nederland en de banken adviseren gebruikers om de papieren Acceptgiro te vervangen. Inmiddels zijn er meerdere alternatieve methoden (tool) beschikbaar zoals (digitaal) Incassomachtigen, iDEAL of nu dus de Betaalinstructie.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

 • BTW berekenen bij betalingskorting?

  Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

 • Wat kost zo’n gratis app dan?

  Opeens kan ik in de Play Store geen apps meer downloaden, tenzij ik betaalgegevens aan mijn account ga toevoegen. Dat lijkt me niet alleen onveilig, maar ook overbodig...

 • Hoe zit dat met de commissaris?

  In onze onderneming, een bv, is een commissaris aangesteld die toezicht gaat houden op het bestuur. Moet onze onderneming hem in de loonadministratie opnemen of kan de...

E-learningcursussen

 • Voorkom acquisitiefraude
  • Videocollege 19 minuten

  Bijna iedere organisatie krijgt er vroeg of laat mee te maken: een factuur van een bedrijf waar u nog nooit contact mee heeft gehad of iemand aan de telefoon die vraagt of u even de...

 • Aandachtspunten voor de BTW-aangifte
  • Videocollege 12 minuten

  Als u ondernemer voor de BTW bent, moet u in de meeste gevallen periodiek aangifte doen. De meeste BTW-ondernemers moeten per kwartaal hun aangiften indienen. Het is van groot belang...

Heeft u een vraag over Online bankzaken ?

Jan Timmers

Adviseur financiële administratie en fiscale zaken

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar