Uploadfilter en linkbelasting weer stap dichterbij

26 juni 2018 Door redactie

De eerste stap is gezet om een Europese wet aan te nemen die het heffen van zogenoemde ‘linkbelasting’ en het verplicht installeren van een uploadfilter mogelijk maakt. De Commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement heeft zich daar namelijk mee akkoord verklaard. Later dit jaar volgt de stemming door het Parlement.

De Commissie Juridische Zaken heeft positief geadviseerd over strenger auteursrecht op internet. Als het Parlement dit advies volgt, kan dat leiden tot de komst van een zogenoemde ‘linkbelasting’ (link tax) en een uploadfilter. Een uploadfilter verplicht platforms waar gebruikers zelf content kunnen plaatsen om vooraf te controleren of er misschien auteursrechtelijk beschermd materiaal tussen zit. Linkbelasting betekent dat het verwijzen naar een nieuwsfragment (snippet) geld gaat kosten, zelfs als dit in de vorm van een kale link gebeurt. Daar zit namelijk vaak al de kop van het artikel in verwerkt.

Ook legitieme uploads getroffen

De bedoeling is om grote partijen als Google en Facebook hierdoor te dwingen tot betalen voor het gebruik van nieuws, maar vooral kleinere, minder draagkrachtige websites zullen hier de gevolgen van gaan merken. Het uploadfilter kan ook gevolgen hebben voor de vrijheid van meningsuiting. Platforms worden volgens het wetsvoorstel aansprakelijk voor de inhoud van de uploads, dus dit werkt een al te kritische houding in de hand. Ook legitieme uploads zullen hierdoor geblokkeerd worden. Bovendien betekent dit dat de inhoud van een upload aan een onderzoek onderworpen wordt, wat een privacyinbreuk tot gevolg heeft.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Het auteursrecht op apps
    • Videocollege 9 minuten

    Een app vormt tegenwoordig vaak de toegangspoort tot bepaalde diensten van uw bedrijf. Als marketeer heeft de ontwikkeling van een functionele app dus altijd uw aandacht. Maar het ontwikkelingstraject...

Heeft u een vraag over Auteursrecht?

Richard van Berkel

Directeur en adviseur

LVB Networks
Adviseur is nu beschikbaar