Gerechtsdeurwaarders hebben eigen 'Werkspot' voor mkb

26 juli 2018 | Door redactie

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) kunnen vanaf nu gebruikmaken van Yuridis, een nieuw platform voor deurwaardersdiensten. Het werkt als een soort Werkspot: ondernemers leggen hun verzoek neer en gerechtsdeurwaarders in de buurt kunnen op de opdracht reageren.

Yuridis is een initiatief van de Nederlandse Belangenvereniging Gerechtsdeurwaarders en juridisch dienstverlener OmniLegal. Met het platform willen zij mkb’ers en zzp’ers laagdrempelig toegang geven tot deurwaardersdiensten. Inmiddels hebben zeventien onafhankelijke deurwaarderskantoren, verspreid over heel Nederland, zich als partner aangesloten.

Yuridis verlaagt drempel naar de deurwaarder

Mkb-ondernemingen schuiven hun oninbare vorderingen meestal door naar de verliesrekening (tool), zonder dat zij de gang naar de gerechtsdeurwaarder (tool) maken. Dat komt enerzijds door onbekendheid met het werk van een gerechtsdeurwaarder. Anderzijds krijgen kleinere ondernemingen per jaar meestal maar met enkele gevallen van wanbetaling te maken. Ze kiezen dan niet vaak voor een structurele samenwerking met een gerechtsdeurwaarder. Toch kan alles bij elkaar zorgen voor een behoorlijke verliespost. Yuridis brengt de incidentele vraag en het aanbod bij elkaar.   

Gerechtsdeurwaarder is meer dan incasso

De belangenvereniging benut Yuridis ook om aan het imago van het vak gerechtsdeurwaarder te werken. Met de beoordelingen à la Werkspot verwachten zij de kwaliteit van de bij hen aangesloten kantoren transparanter te maken. Tenslotte is een gerechtsdeurwaarderskantoor zelf ook mkb'er, die hier voordeel van kan hebben. Daarnaast vraagt de belangenvereniging met Yuridis aandacht voor het het werk van een gerechtsdeurwaarder. Een deurwaarder kan namelijk ingezet worden voor meer dan alleen het vlot trekken van vastgelopen incassotrajecten (tool). Hij kan ook een oplossing bieden bij dreigende juridische conflicten.