Fiscus overtreedt privacywet met gebruik BSN in BTW-nummer

9 juli 2018 | Door redactie

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft aangegeven dat de Belastingdienst de privacywet overtreedt omdat hij het burgerservicenummer (BSN) gebruikt in het BTW-nummer van ondernemers die een eenmanszaak hebben.

Ondernemers met een eenmanszaak hebben/krijgen als ze ondernemer voor de BTW (tool) zijn/worden een BTW-nummer van de Belastingdienst. Dit nummer bestaat onder andere uit hun BSN-nummer. Volgens de Wet op de omzetbelasting hebben deze ondernemers de verplichting om hun BTW-nummer aan (potentiële) klanten bekend te maken, bijvoorbeeld op hun website en op facturen (tool). En daar zit hem nu juist de crux. Door het publiceren hiervan, komt namelijk een bijzonder persoonsgegeven op straat te liggen en kan er misbruik van worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan identiteitsfraude. Veel eigenaren van eenmanszaken hebben de afgelopen periode daarom hun beklag gedaan bij de AP. Daarop startte de privacywaakhond een onderzoek.

Stoppen met gebruik BSN

De AP heeft dit beleid van de Belastingdienst dus aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) getoetst en is tot de conclusie gekomen dat de fiscus de privacywet overtreedt door het gebruik van het BSN in het BTW-nummer. De Belastingdienst moet dan ook zo snel mogelijk hiermee stoppen. De AP geeft de fiscus tot 1 januari 2019 de tijd om te stoppen. Als dit niet op tijd gebeurt, kan de AP een verwerkingsverbod afdwingen of een boete opleggen.

Na zomer komt voorstel alternatief systeem

De woordvoerder van de Belastingdienst heeft aangegeven dat zo snel mogelijk wordt bedacht welk alternatief systeem ervoor in de plaats kan komen en dat de Tweede Kamer hierover na de zomer geïnformeerd zal worden.
Eerder adviseerde Actal al dat eenmanszaken moeten worden uitgezonderd van de plicht om het BTW-nummer te publiceren.

Bijlagen bij dit bericht