Meeste werknemers stelen wel eens van de baas

5 september 2018 | Door redactie

Iets meer dan de helft van de werkende Nederlanders stopt op het werk wel eens ongevraagd iets in zijn tas voor privégebruik. Dit kan een flinke onnodige kostenpost zijn voor uw organisatie.

Stelen van de baas kan een gegronde reden voor ontslag (tool) zijn. Uit een enquête van TNO blijkt dit de ontslagreden te zijn bij één op de 55 beëindigde arbeidscontracten. De spullen die ongevraagd worden meegenomen van de werkvloer variëren van iets kleins als een pen of een pak printerpapier tot peperdure apparatuur als een laptop of printer. Maar er is ook sprake van werknemers die stelen van hun werkgever als ze frauderen met valse declaraties.

Oorzaken diefstal variëren

De redenen om te stelen van de baas lopen uiteen. Waar de één het zich toe-eigenen van een pak papier of een nietmachine domweg niet als diefstal ziet, meent een ander recht op het meegenomen artikel te hebben vanwege het uitblijven van een beloning voor het harde werken of de extra inzet.
Uit onderzoek van besparingssite Acties.nl blijkt dat 55% van de werknemers weleens iets van zijn werk heeft meegenomen voor privégebruik. Daarnaast blijkt dat een derde van de ondervraagde vrouwen zich gefrustreerd voelt over hun eigen loon door de privé-uitgaven, vakanties of auto van de werkgever. Ook het uitblijven van loonsverhoging of promotie (tool) wordt als reden voor de diefstal aangegeven.

Alles op de werkvloer alleen daar gebruiken

Wat mag er dan wel worden meegenomen naar huis? Daarop is het antwoord simpel: niets. Alles wat op de werkvloer aanwezig is, is van de baas. Het mag gebruikt worden op de werkplek voor werkdoeleinden. Het is wel mogelijk om met thuiswerkende werknemers afwijkende afspraken (tool) te maken, bijvoorbeeld dat een werknemer die regelmatig thuiswerkt en veel moet printen, een pak A4-papier mag declareren of mee mag nemen van kantoor. En dat de werknemer de werklaptop op zijn thuiswerkdagen thuis gebruikt.

Ondubbelzinnige afspraken over thuisgebruik

Het is voor de werkgever raadzaam om transparant te zijn over het gebruik van (kantoor)spullen. Het maken van ondubbelzinnige afspraken met werknemers is ook verstandig. Het is immers zaak om te voorkomen dat een werknemer ongevraagd een pak papier – of meer – in zijn tas stopt aan het einde van zijn werkdag.