Ongevraagde telefonische verkoop wordt wettelijk geregeld

9 oktober 2018 | Door redactie

Er moet een wettelijk verbod komen op ongevraagde telefonische verkoop. Dat is althans het plan dat staatssecretaris Keijzer gelanceerd heeft. Op dit plan zou geen uitzondering mogelijk zijn, dus ook goededoelenorganisaties mogen dan niet meer ongevraagd iemand benaderen.

Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) wil consumenten extra beschermen door een wettelijk verbod in te stellen om consumenten zonder toestemming te benaderen met een telefonische aanbieding (tools). Op dit moment kunnen zij zich hier ook voor afmelden via het Bel-me-niet Register. Dat is echter een vorm van opt-out. Keijzer wil juist naar een systeem van opt-in: consumenten mogen niet gebeld worden, tenzij ze daar zelf actief toestemming voor geven. Overtreders zouden beboet kunnen worden. De wet zou moeten gaan gelden voor álle partijen, dus ook voor goede doelen. Een belangrijke toevoeging aan de wet zal mogelijk zijn dat bestaande klanten niet meer onbeperkt benaderd mogen worden. Daar wordt waarschijnlijk een maximumtermijn aan gekoppeld. In de huidige constructie is er geen termijn vastgelegd, waardoor iedere organisatie daar een eigen invulling aan kan geven.

Aankopen op online marktplaatsen

Het wetsvoorstel wil ook de rechten van consumenten in twee andere opzichten beter regelen. Steeds meer aankopen worden gedaan via online marktplaatsen, maar het is niet altijd duidelijk wie het aanspreekpunt is bij vragen en problemen. Dat moet dus beter. Ook wil de wet duidelijker vastleggen wat de consument mag verwachten als hij een apparaat aanschaft dat kan communiceren via internet (IoT). Hiervoor moeten minimale veiligheidseisen komen, naast de eis dat de fabrikant gedurende een bepaalde periode veiligheidsupdates garandeert.